Tirol legnagyobb tavaszi ünnepe

2014. április 29.

print Hetedhétország.hu

Tirol legnagyobb tavaszi ünnepe

Tirol legérdekesebb tavaszi népviseleti fesztiválja a zillertali „Gauderfest“, amely tradicionálisan május első hétvégéjén kerül megrendezésre.

Az alpesi országok egyik legnagyobb tavaszi rendezvényének számít a Zell am Zillerben szokás szerint május első hétvégéjén megrendezésre kerülő Gauderfest. Négy nap a tánc, a zene, a vidámság és a sörfogyasztás jegyében, az ünnepségről ugyanis nem hiányozhat Ausztria legerősebb ünnepi söre, a „Gauder Bock“ (7.8%), amely csak erre az alkalomra készül.

 A fesztivál csúcspontjaként a pompás vasárnapi ünnepi felvonulást tartják számon, valamint a „Ranggeln“-t ( harc a ringben) és a piacot.Az 500 éves Gauderfest története

A név nem a latin „Gaudium” (öröm) szóból ered - még akkor sem, ha a szórakozás állt az első helyen az ünnep alatt - hanem a helyről (Gauderlehen), ahol korábban az ünnepséget tartották. Egészen a 20. századig az állat-összecsapások számítottak a rendezvény fő attrakciójának: kakasviadalok, tehén és bikaviadalok. Ma több okból is hiányoznak ezek a programok, nem utolsó sorban az állatvédelem miatt. Megmaradt azonban az emberi küzdelem a birkózás formájában (Ranggeln), ami egy hagyományos alpesi sport, hasonlít a judóhoz. A „Gauderhétvége” szombatján találkoznak a birkózók a környező alpesi területekről, hogy a versenyben az úgynevezett „gaudenhogmoar” (=a győztes) kihirdessék.A régi hagyomány értelmében pénteken ünneplik az ízes „Gauderbockes” csapolását. Vasárnap pedig a Gauderfest lezárásának alkalmából egy nagy ünnepi felvonulást tartanak. Több mint 2000 közreműködő látogat el ide különböző völgyrészekből: zenei kápolnák, népviseleti csoportok. Ők jelképezik a hagyományos, területenként változó népviseletet. A zillertali területek fogadósai, egyesületei gondoskodnak arról, hogy a Gauderfest alatt ízekben se szenvedjenek hiányt a vendégek.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play