Botrányos a Grace film a hercegi család szerint

2014. május 15.

print

Botrányos a Grace film a hercegi család szerint

Nem szűnik a nyilatkozatháború a francia sajtóban a szerda este kezdődő 67. cannes-i fesztivál nyitófilmje, a Grace - Monaco csillaga körül, amelynek bemutatóját már többször is elhalasztották. A monacói hercegi család "kitalációnak" minősítette az életrajzi történetet.Az alkotás francia rendezője, Olivier Dahan és az amerikai forgalmazó, Harvey Weinstein között művészi kérdésekben dúl a vita, míg a monacói hercegi család "kitalációnak" minősítette az életrajzi történetet, és a díszbemutató bojkottjára kéri a sajtót.

A 2007-ben Marion Cotillard-ral a címszerepben készült, Piaf című film rendezője a francia sanzon királynője után az egykori amerikai filmszínésznőt, Grace Kellyt választotta újabb története hőséül.

Hollywood egykoron ünnepelt sztárja a cannes-i filmfesztiválon, Alfred Hitchcock Gyilkosság telefonhívásra című thrillerjének bemutatóján ismerte meg III. Rainer monacói herceget, akihez - 27 éves korában hátrahagyva mindent - 1956-ban hozzáment feleségül.

A párt Nicole Kidman és Tim Roth alakítják a francia rendező filmjében, aki azonban nem a tündérmesét vitte vászonra, hanem a hercegi párnak hat évvel később, Caroline és Albert megszületése után bekövetkezett házassági válságát. Miközben a hercegnői szerepben boldogtalan Grace-t Hitchcock megpróbálja visszacsábítani Hollywoodba, a herceg adóügyi kérdések miatt diplomáciai válságba keveredik a szomszédos Franciaországgal.


Grace Kelly és Nicole Kidman

A filmet eredetileg januárban mutatták be, aztán minden magyarázat nélkül március 19-re halasztották a világpremier időpontját, amelyre végül szerdán, a cannes-i fesztivál nyitónapján kerül sor, s aznaptól a világ számos országában vetítik a mozik. Magyarországon pénteken látható először az alkotás.

A csúszást a sajtó a rendező és a mindenható amerikai forgalmazó közti művészi konfliktussal magyarázza. Ez utóbbi ugyanis Dahan szerint túlságosan kommersz filmet szeretett volna csinálni a történetből, s ki akart vágni minden, számára nem tetsző részt az alkotásból. Weinstein és Dahan között odáig fajult a vita, hogy az amerikai producer le akart mondani a forgalmazási jogokról. Ezt végül nem tette meg, de az üzengetés a két fél között továbbra is folytatódik.


Grace Kelly és Rainier herceg

Miután Weinstein állítólag a szerződés értelmében nem szólhatott bele a film vágásába, az alkotás a rendezői változatban kerülhet a mozikba. "Franciaországban vagyunk, és Cannes-ban az egyetlen változat a rendezői változat" - hozta meg a végső döntést Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál igazgatója.

Ezzel párhuzamosan azonban az 1982-ben autóbalesetben elhunyt monacói hercegnő gyermekei már előre elhatárolódtak az alkotástól. II. Albert, Caroline és Stéphanie, akik nem látták a filmet, közelmúltban egy közleményt adtak ki, amelyben a film előzetese alapján kitalációnak minősítették a szerintük téves történelmi és gyanús irodalmi referenciákon alapuló történetet.

Stéphanie a Nice Matin regionális napilapban hétfőn megjelent interjúban azt mondta, hogy ezt a filmet, amely "nem dicséri sem Monacót, sem azt a nagy embert, III. Rainert, aki az apám volt", "soha nem lett volna szabad megcsinálni". A hercegnő - aki testvéreihez hasonlóan nem lesz ott a cannes-i bemutatón - azt kérte a fotósoktól, hogy tiltakozásul tegyék le a fényképezőgépeiket a földre, amikor majd az alkotógárda szerda este felvonul a vörös szőnyegen.


Nicole Kidman és Tim Roth

A rendező és Pierre-Ange Le Pogam francia producer arra hívták fel a figyelmet, hogy a monacói hercegi családnak a forgatókönyv több verzióját is megmutatták, beleérve a végleges változatot is, s különösebb probléma nélkül kaptak engedélyt a forgatásra Monacóban.

A francia producer szerint egyébként nem a házassági válság kiteregetésével van gondja az uralkodói családnak, hanem inkább a film politikai dimenziójával, amely rávilágít azokra az éles nézeteltérésekre, amelyek a néhai monacói herceg és Charles De Gaulle francia elnök között kirobbantották a diplomáciai konfliktust.

"Sértve érzem magam, amikor azt írják a közleményükben, hogy kereskedelmi célból feleslegesen giccsesítettem a történetet" - mondta a Le Journal du Dimanche című francia napilapnak adott interjúban a rendező. Nicole Kidman a Daily Mail című lapnak diplomatikusabban nyilatkozott. Szerinte érhető, hogy a gyermekek védeni akarják a szüleiket. A színésznő ugyanakkor elmondta, hogy nagy tisztelettel van Grace Kelly iránt.

Korábban:

MÁJUSTÓL LÁTHATÓ A GRACE KELLY FILM


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play