A Giro 13. szakasza. Fossano-Rivarolo Canavese

2014. május 22.

print

A Giro 13. szakasza. Fossano-Rivarolo Canavese

Az előző időfutam meglepetése: a szakaszgyőztes Rigoberto Uran lett, aki több mint egy percet adott a második Diego Ulissi-nek, így az összetettben is átvette a vezetést. A 13. szakasz 157 kilométeren fog zajlani Fossano és Rivarolo Canavese közt.





Az előző időfutamon sok meglepetés volt: a szakaszgyőztes Rigoberto Uran lett, aki több mint egy percet adott a második Diego Ulissi-nek, így az összetettben is átvette a vezetést. Quintana hatodik helyre jött fel, de már több, mint 3 perc lemaradása van. 

 


Rigoberto Uran


A 13. szakasz 157 kilométeren fog zajlani
május 23-án, pénteken, Fossano és Rivarolo Canavese közt, Torinó mellett. Nem lesznek benne nagy emelkedők, szinte teljesen sík az útvonal.

 


A 13. szakasz


Fossano Piemontban található Cuneo megyében, ahol a negyedik legnagyobb város Cuneo, Alba és Bra után. Itt található az egyik legtöbbet látható Giro-szponzor, a Balocco cég székhelye.


Az egyik legkevésbé ismert város Piemontban, és éppen ezért különleges. Turista csak elvétve téved ide, így eredeti olasz hangulatát még mindig megőrizte.

 


Fossanót a guelf párt alapította 1236-ban, de 1251-ben Astihoz került. 1304-ben elfoglalta a Saluzzo-i őrgróf, de 1314-ben a Savoyaiakhoz került.

Nevét valószínűleg a „fossato”, azaz árok szóról kapta (a piemonti dialektusban fossà), ami azért is lehetséges, mert azon a területen, ahol a város őse épült, számos mélyedés látható. Egy másik elmélet szerint a latin „fons sana” kifejezésből jön, mely egészséges patakot jelent, ezzel jelezve jelenlétét a sok iható forrásnak a környéken.

Az óváros két borghira, azaz negyedre tagolható: a Borgo Piazza (a tér negyede) 15-18. századi részre és a középkori Borgo Vecchio-ra (öreg negyed). Sok középkori, reneszánsz és barokk épület van itt. Sok árkádos és macskaköves utca teszi jellegzetessé a várost, délen az Alpokkal, nyugaton a Langhe-dombsággal a háttérben.

 


Fossano, Borgo vecchio


A pestis kétszer is megtizedelte a város lakosságát: egyszer 1521-ben, a másik alkalom pedig 1630-ban volt.1552-ben elfoglalták a franciák, de ez csak 4 évig tartott. 1592-ben szabad várossá vált, de 1797-ben Napóleon csapatai ostromozták, a második világháborúban pedig a nácik szállták meg. 1945. április 30-án fossanói partizánok szabadították fel a várost.

Az Acaja kastélyt Filippo d’Acaja kezdte építetni 1314-ben, és 1332-ben fejezték be. Négy torony van a négy sarkán, folyosókkal összekötve. VIII. Savoyai Amadeus tette meg hercegi rezidenciájává; a gyönyörű belső kert ekkor, a 15. században készült. Könyvtára a régió egyik leggazdagabbika. Természetesen látogatható, de csak vasárnap délutánonként.

Júniusban itt is megrendezik a Paliót, bár ennek csak a hatvanas évek óta van hagyománya, míg a Sienai ötszáz évvel ezelőttre datálódik. A város védőszentjének, San Giovenalénak május első vasárnapján tartanak felvonulást, júniusban pedig nemzetközi cirkusz fesztivál van.

 


Fossano, Palio az Acaja kastélynál


Helyi ételek a vitello tonnato (borjú tonhalszósszal), a gnocchi alla bava (gnocchi sajttal, tejföllel és szarvasgomba szósszal), cotechino kolbász lencsével és krumpli pürével, a cunij al zeneiver (nyúl boróka bogyóval), és a baci di dama desszert, de van helyi fokhagyma és sajt is. Borok a Roero Arneis (fehér), a Dolcetto d’Alba (vörös), a Nebbiolo d’Alba (vörös), és az Asti (pezsgő).


Vitello Tonnato


Baci di Dama

 

Egyszer rendeztek itt Girót, 1993-ban, amit az olasz Adriano Baffi nyert.

 

Adriano Baffi


Rivarolo Canavese is Piemontban van, Torinótól 30 kilométerre. A 11. században alapították Riparolium néven.

 

Rivarolo Canavese


A középkorban a város részese volt a Monferrato őrgróf, az Achaiai herceg, és a Savoyai gróf folyamatos csatározásának.

Májusban és novemberben nagy vásárokat tartanak, szeptemberen pedig San Michelének tartanak felvonulást.

Amit érdemes itt megkóstolni: bagna cauda (ajóka olíva olajjal és fokhagymával), ravioli nyúl töltelékkel, töltött hagyma,és canavese-i babos tészta. Borok a Canavese,a Canavese Barbera, a Canavese Nebbiolo (vörös, rozé, fehér és pezsgő), és az Erbaluce di Caluso (fehér és pezsgő).





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play