Soha ne etess Bécsben galambot!

2014. június 4.

print

Soha ne etess Bécsben galambot!

Tetemes összeggel büntetik a jövőben a galambetetést Bécsben: akár 36 euró fizetésére is kötelezhetik azt, aki táplálékot szór a madaraknak.

A bécsi intézkedés hátterében az áll, hogy az emberi táplálék nem megfelelő a madaraknak. 

Ulli Sima, környezetvédelmi tanácsos az "Aki galambokat etet, patkányokat etet" elnevezésű kampány bemutatásakor elmondta, minél előbb fel kell hívni a városlakók figyelmét a problémára. „A galambetetés rosszul értelmezett állatvédelem. Az ételmaradék és az emberi táplálék káros az állatoknak. Betegek lesznek és szenvednek tőlük“ - figyelmeztetett Sima.

Emellett etetésük hozzájárul ahhoz, hogy túlságosan elszaporodjanak. „Nagyvárosban élünk, tehát egyébként is behatárolt a rendelkezésre álló zöld terület. Jó lenne, ha ezt nem piszkolnák be a galambok és tennék ezáltal használhatatlanná“, vélekedett Christian Fellner állatvédő. Hozzátette: az emberi táplálék, mint a zsemle és a kenyér nem megfelelő a galamboknak. Ráadásul a kiszórt maradványok a patkányokat is csábítják.

Hogy mindezt megakadályozzák, a jövőben fokozottabban ellenőrzik a bécsi tereket. A galambetetés akár 36 euróval is büntethető lesz.

A galambpopuláció ellenőrzése érdekében emellett felállítják Bécs első, a fajnak megfelelő eledelt is tartalmazó galambdúcát, amelyben 400 állat fér el. A madaraknak lehetőségük van fészekrakásra, a lerakott tojásaikat azonban a szakértők műtojásokra cserélik, hogy megakadályozzák a túlszaporulatot.

Egy galambdúc azonban csak lokális segítséget jelenthet. "Az egyetlen, biológiai és állatvédelmi szempontból bölcs intézkedés, ha csökkentjük a galambok rendelkezésére álló táplálékot a városban" – fogalmazott Fellner.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play