Tour 2014: Ypres - Arenberg Port du Hainaut

2014. július 7.

print

Tour 2014: Ypres - Arenberg Port du Hainaut

A Tour de France ötödik napján, szerdán az Ypres és Arenberg Port du Hainaut közötti 155,5 kilométeres etap vár a mezőnyre.

A Tour de France ötödik napján, szerdán az Ypres és Arenberg Port du Hainaut közötti 155,5 kilométeres etap vár a mezőnyre. A mezőny száz kilométert fog tekerni Belgiumban, utána fognak áttérni Franciaországba. A leghosszabb macskaköves, azaz pavé szektor az utolsó előtti lesz, Wandignies-Hamage-ból Hornaing-ba tartó, amely majdnem 4 kilométer hosszú.Az első és harmadik szakaszon győztes német Marcel Kittel nyerte kedden a negyedik etapot, amelyet a Le Touquet-Paris-Plage és Lille közötti 163,5 kilométeres távon rendeztek meg. A norvég Alexander Kristoff lett a második, míg harmadikként a francia Arnaud Demare zárt. Az összetettben élen álló olasz Vincenzo Nibali kedden is megőrizte két másodperces előnyét az ezúttal negyedik szlovák Peter Sagannal szemben.

 

Vincenzo Nibali


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató mondja az 5. szakaszról: „És végre elérkeztünk a várva várt híres szakaszhoz a kilenc macskaköves szektorral, ami, ha szabad ezt a kifejezést használnom, egy igazi csatateret fog kialakítani a mezőnyben. Ez a szakasz Belgiumból indul, Ypres-ből, mely fontos szerepet játszott az első világháborúban, és a Tour de France nem mehet el emellett szó nélkül, a maga módján meg fog emlékezni erről a háború századik évfordulóján… az útvonal fantasztikus versenyt tartogat számunkra. Nem vagyok benne biztos, hogy Chris Froome szeretni fogja a macskaköves részeket, de, lehet, hogy most majd be akarja bizonyítani nekünk az ellenkezőjét. Neki és még sokak számára ez egy nagyon is veszélyteli napja lesz a versenynek. Az összetett állása jelentősen meg fog itt változni, ebben biztos vagyok.”

 


A mezőny száz kilométert fog tekerni Belgiumban, utána fognak áttérni Franciaországba. A leghosszabb macskaköves, azaz pavé szektor az utolsó előtti lesz, Wandignies-Hamage-ból Hornaing-ba tartó, amely majdnem 4 kilométer hosszú.

Ypres Nyugat-Flandriában található, 35 ezer lakóját Yprois-nak hívják. Flamandul Ieper a város neve, az angolok az első világháborúban a nehéz kiejtés miatt Wiper-nek hívták. Gyakran nevezik a „macskák városának” vagy a „béke városának”.

 


Ypres


Első alkalommal látja vendégül a Tour de France-t, de eddig sem látta a város hiányát a nagy eseményeknek: minden év második vasárnapján megrendezik a Kattenstoet-et, ami egy nagy macska felvonulás, a középkori macskák emlékére, akiket a harangtoronyból dobtak ki boszorkányság gyanújával.

 


Ypres


Mint minden belga városnak, Ypres-nek is nagy bicikli hagyománya van. Itt született André Noyelle, 1952-es olimpiai bajnok kerékpáros, illetve Noel Vantyghem, a Paris-Tours verseny győztese 1972-ben. Greg Van Avermaet, aki jelenleg is a BMC csapatban teker, 2006-ban itt szerezte meg egyik első sikerét a Kattenkoers kerékpárversenyen, amelyet a helyi macsak-üldöző hagyomány inspirált. Az európai ralibajnokságnak is van fordulója a városban, a GEKO Ypres Rally idén június 21-én volt.
A város neve azonban sokaknak az első világháborús történések miatt lehet ismerős. Az In Flanders Fields Museum ezeket az eseményeket mutatja be a látogatóknak. A nemrég felújított posztócsarnokban található, mely egy fontos szimbóluma a háborúnak és az utána következő újjáépítésnek. Az új állandó kiállítás a belgiumi invázióról, a Niewpoort-től Armentiéres-ig húzódó lövészárokról, a háború végéről és emlékezetéről szól. Különösképpen kiemeli a tájat, hiszen ez az egyik utolsó igaz tanúja az első világháborúnak. A harangtoronyból belátni az egész várost és a körülötte húzódó csatatereket. Több száz korhű tárgyat és fényképet állították ki az interaktív kiállításon.

A Menin-kapu az eltűnt katonáknak állít emléket, 54,896 név van felvésve a kapu belsejére jelenleg. A környékbeli földeken azonban még mindig találnak maradványokat, és ha be tudják azonosítani az áldozatot, leszedik a nevét. 1928 óta minden nap, este nyolckor felhangzik innen a „Last Post” a tűzoltóság előadásában, mellyel az angol hadseregben jelezték a nap végét.

 


Menin-kapu


A 2.6 kilométer hosszú Ypres-i városfalak a legjobban fent maradtak egész Belgiumban. Története visszanyúlik tíz évszázaddal, amikor a város a ma már betemetett Ieperlee folyó mentén feküdt.

Helyi specialitások a Tapjesvlees d’Ypres (rostonsült hús szalonnával és sült zöldségekkel), a Tartine d’Ypres (édes kenyér fahéjjal), a Patte de chat (macskakarom formájú süti), a Cockerulle torta (mandulával és kandírozott gyümölccsel), és a Terrine de rousette (halpástétom).

Magát a régiót, Nyugat-Flandriát, nevéből is adódóan a flamandok lakják. Bruges a székhelye, legismertebb városai Bruges (Brugge), Courtai (Kortrijk), Dixmude, Furnes, Ostende, Roulers (Roeselaere) , Tielt, és Ypres (Ieper). Híres a kagylókról, a rákokról , a noeuds de Bruges (Brugse achtjes) sütiről, a csipkéről és a Babulette karamelláról.

Arenberg Porte du Hainaut Nord megyében fekszik, Franciaországban. Nagyon nagy a turistaforgalma, köszönhetően a kulturális örökségeinek (Denain színház), a termálvízeinek (St. Armand spa), a gasztronómiájának és a fesztiváljainak. Népszerűek a túrák gyalog, hajón vagy lovon az Escat, Scarpe és Sensee folyó mentén, a természetvédelmi területeken.

A kőbánya meghatározta az egész terület életét a 20. században. Bár 1989-ben bezárták, szinte az összes bányász részt vett Claude Berri Germinal című filmjében. A bánya 2012-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 2015-ben kezdik meg itt az ásatásokat Valenciennes-i egyetem kutatói, és azután megnyitják a közönség előtt.

A Trouée d’Arenberg 1968 óta szerepel a Paris-Roubaix útvonalában macskaköves útjai miatt. Nevét onnan kapta, hogy régen az I. világháborús frontvonalon húzódott. 2010-ben már Tour szakaszt is rendeztek, mely szintén tartalmazott egy pár pavés szakaszt. Akkor Thor Hushovd nyert.

A Goriaux tó tökéletes példánya a bányaterületek visszanövényesedésének. A tó vizén több ezer kacsa él, a körülötte lévő 500 holdnyi erdőben 200 különböző madárfaj.

Útközben érinteni fogják Roeselare belga kis várost. Híres Wielermuseum-ról, mely a Tour-ról szól, illetve az elegáns reneszánsz kastélyáról. Szülővárosa Patrick Sercu olimpiai bajnok és Jean-Pierre Monsere világbanok biciklistának.

Mouscron-on az 54. kilométernél fognak átmenni, mely Lille egyik agglomerációja, régi wallon textil város. Érdemes meglátogatni régi grófi kastélya miatt és az októberi Hurlus fesztivált sem szabad kihagyni. Itt született Raymond Devos belga stand-up komedista és Frank Vendenbroucke és nagybátyja, Jean-Luc kerékpárosok.

Természetesen át fognak menni Roubaix-n. Régen a francia textilipar fővárosa volt, ma a klasszikus kerékpár versenyek királynőjének a befutóvárosa. Az egyik látványossága a velodrome, ahol a Paris-Roubaix ér véget, és a La Piscine régi uszoda, ma művészeti múzeum.

Villeneuve d’Ascq is Lille agglomerációjába tartozik, de nem erről, hanem a LaM-ról híres, Franciaország legnagyobb naiv művészeti múzeumáról, ahol Modigliani, Picasso, Calder, Buren művek is találhatók. Valamint itt van a Lille OSC focicsapat stadiona is.

Orchies a cikória fővárosa, és egy női kosárlabda birodalom, de Paris-Roubaix egyik szakaszáról is ismert, illetve itt rendezték a 2012-es Tour de France egyik szakaszán startját.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play