Tour 2014: Besancon - Oxonnax

2014. július 15.

print

Tour 2014: Besancon - Oxonnax

Nibali nyerte a Tour 10. szakaszát, ezzel összetettben is átvette a vezetést, aki első számú favorittá lépett ezzel elő, mivel a másik nagy esélyes, Contador bukott és feladta a küzdelmet. Kedden szünnap lesz, szerdán Besancon és Oxonnax között folytatódik a küzdelem.Vincenzo Nibali nyerte a Tour de France 10. szakaszát, ezzel összetettben is átvette a vezetést. Nibali első számú favorittá lépett ezzel elő, ugyanis egy másik nagy esélyes, a kétszeres győztes spanyol Alberto Contador bukott és feladta a küzdelmet. A körversenyen kedden szünnap lesz, szerdán Besancon és Oxonnax közötti úton folytatódik majd a küzdelem.

 


Az előző szakasz legfontosabb történése talán, hogy Alberto Contador is feladta Tourt Chris Froome után. A spanyol állítólag belehajtott egy gödörbe, és emiatt elesett, majd 20 kilométeren keresztül megpróbált felzárkózni a mezőnyre, akik le is lassítottak miatta.Végül azonban törött sípcsont miatt megköszönte a segítséget a csapattársainak, majd beült a csapatkocsiba.

 


Alberto Contador és Chris Froome

 

A mezőny nem várhatott tovább, mert négy perccel előttük Michal Kwiatkowski és Tony Martin ment őrült tempót, az előbb még sokáig virtuálisan is viselte a sárgát. A La Planche des Belles Filles-en azonban teljesen elfáradtak, és visszaestek, a mezőny könnyedén le hagyta őket. A végén már csak Joaquim Rodríguez maradt, sokáig úgy tűnt, hogy ő nyeri a szakaszt, de végül Vincenzo Nibali megindult és teljesen lehagyta, végül 9. helyen ért célba, de a pöttyös trikót így is megszerezte. Az olasz szakaszgyőzelme mellett a sárgát is visszavette Tony Gallopintől, aki az ötödik helyre csúszott vissza az összetettben, az első tízben így már négy francia is van a hazai versenyen (tavaly ilyen egyszer sem volt, legjobb francia - Bardet - 15. lett). Kwiatkowski a végén teljesen elfáradt, így a fehér trikót is elvesztette, Romain Bardet vette át, a csapatversenyt pedig immár az Ag2r vezeti.

 


Vincenzo Nibali


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 11. szakaszról: „Ez a szakasz az első pihenőnap után fog zajlani. Vajon ez azt is fogja jelenteni, hogy egy új Tour fog kezdődni? Talán… Mindez attól függ, hogy az események mennyire haladtak előre. A részemről azt mondom, hogy a főszereplők még mindig három percen belül lesznek egymástól. Nagyon sok kérdés nem lesz még eldöntve az összetettben, és ehhez a szakaszhoz nagyon jó taktika kell. Azonban, én úgy gondolom, hogy ez Peter Sagané lesz.”

 


Besancon-ból Oxonnax-ba tart az út, a végén három harmadik kategóriás és egy negyedik kategóriás heggyel, de a szakasz közepén is lesznek kisebb emelkedők.

Besancon Franche-Comté régió fővárosa 20. alkalommal rendeznek itt Tour szakaszt. 123,000 lakója van, a Bisontin-nok. A város Doubs megyében található, ahonnan a vin jaune bor származik. Többek közt Tourt nyert itt Bradely Wiggins, Jacques Anquetil, Jean-Paul Van Poppel, Andre Darrigade és Patrick Sercu.

 


Besancon


A Saint-Jean katedrálist a Karolingok építették 825-ben. A sok módosításnak köszönhetően keveredeik benne a román, a gótikus, és a barokk stílus. A 18. században Jean-Jacques Rousseau is járt itt. 19. századi asztronómiai órája mutatja a bolygók állását, az időt, a csillagépeket, az apály és dagály idejét, a dátumot, a holdállását és a napnyugta és napkelte időpontját. Két és fél évig készítette egy Beauvais-i mester, Auguste-Lucien Vérité.

 


A citadella alapterülete 11 hektár, 1668 és 1711 közt építették. 2008 óta az UNESCO világörökség tagja. Lenyűgöző kilátás nyílik innan a Doubs folyóra és az óvárosra.

A Doubs folyó partján a hosszú sétány, a Promenade Micaud az 1830-as években épült, mára a város egyik legzöldebb része az angol parkkal. A Fekete Kaput Marcus Aurelius császár építette, a város déli bejárata volt.

Besancon-ban született Victor Hugo 1802. február 26-án.

Specialitásai a comté és a cancoillette sajtok, a Jura borok és a kakas borral és kucsmagombával.

Oyonnax-ban még csak Critérium du Dauphiné-t rendeztek, ez lesz az első alkalom, hogy ellátogat a Tour a városba.

A Saint Léger templom a város védőszentjének tiszteletére épült. A 7. században a szent a városba érkezett, ahol meggyógyították sérüléseit, cserébe megtanította a lakóknak a fafésű készítését, mely később segített a város felvirágzásában. Saint Léger később mártír halált halt.

 


Saint Leger


A fésűmúzeum egyedülálló Európában, 16.000 fésűt állítanak ki a régi fából készültektől a mai műanyagokig.

A Genin-tó természetvédelmi terület. Fenyőfák veszik körül, amik miatt Haut-Bugey tájegység Kis Kanadájának szokták hívni.

Specialitásai a fogasquenelles Nantua szósszal, a Cerdon nevű rozé, a comté sajt pasztörizálatlan tejből és a kolbász vörös borral.

Oyonnax már Rhone-Alpes régióban található, melynek Európában a hatodik legnagyobb gazdasága van. A régió fővárosa Lyon, mely Franciaország második legnagyobb metropolisza. Háromszor rendeztek már itt téli olimpiát, Chamonix-ban, Grenoble-ban és Albertville-ben és a Mont-Blanc is itt található. Ismertebb városok még Valence, Annecy, Chambery, Saint-Étienne, Méribel és Bourg-en-Bresse. Gyakran hívják Európa kereszteződésének, hiszen Svájc és Olaszország, valamint Párizs és a Cote d’Azur közt helyezkedik el. Nyolc megyéje közül ez a szakasz csak Ain-t érinti, mely a francia megyék közt a 01-es számot viseli (ábécésorrendben számoznak).

Útközben át fognak haladni Montferrand-le-Chateau-on, ahol a Montferrand család egyik kastélya található, egy 11. századi ma már romos vár.

Liesle-ben született Felix Gaffiot a legnépszerűbb Francia-Latin szótár szerzője.

Arc-et-Senans híres a Claude-Nicolas Ledoux által tervezett királyi sólepárlóról, mely az UNESCO világörökség tagja 1982 óta. 2012-ben itt rendezték az időfutamot, Bradley Wiggins nyerte.

 


Arc-et-Senans


Arbois elsősorban a vin jaune és a vin de paille borokról ismert. Itt született és dolgozott Louis Pasteur, háza ma is ép és megtekinthető. 1963-ban Jacques Anquetil nyerte az Arbois-Besancon időfutamot.

Clairvaux-les-Lacs két tó közt terül el. Partján lévő paleolit település nyomai 2011 óta a világörökség része, de nem látogatható.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play