Tour 2014: Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne

2014. július 18.

print

Tour 2014: Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne

A francia Tony Gallopin nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakaszát. Összetettben továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet. Csütörtökön a Bourg-en-Bresse és Saint-Étienne közötti 185,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.A francia Tony Gallopin nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakaszát. Összetettben továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet. Csütörtökön a Bourg-en-Bresse és Saint-Étienne közötti 185,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.

 


Az előző szakaszt a korábbi sárga trikós nyerte, Tony Gallopin. Az utolsó két kilométeren támadott, a mezőnyt a végén csak pár méterrel verte meg. A trikókat illetően nincs változás, a legaktívabb versenyző ezúttal a Tinkoff-os Nicolas Roche.

 

Tony Gallopin


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 12. szakaszról: „Ez a szakasz is csak „átmeneti” lesz, ami sprintbefutót de akár a szökevények hazaérését is hozhatja. Ez is megerősíti, hogy bár az idei útvonal sok rövid szakaszt tartalmaz hegyekkel tarkítva, a zöld trikóra pályázóknak is ad lehetőséget. Nyolc ilyen van, ez is közéjük tartozik. Át fogja szelni a Beaujolais-dombságot Bourg-en-Bresse-től Saint-Étienne-ig. Ki fog nyerni a kerékpározás régi fővárosában? Ha visszanézünk a tavalyi Tour-ra Kittel-nek jó esélye van erre. De én azok közé tartozom aki, azt mondja Cavendish nagyon gyors lehet Csak túl sokat versenyzett 2013-ban, ezt a hibát nem fogja még egyszer elkövetni.”

 


Bár Cavendish már Angliában kiesett, más is megszorongathatja Kittelt, hiszen ott van Greipel, Démare vagy akár Sagan. Az „átszelni Beaujolais-dombság”-ot két negyedik és két harmadik kategóriás emelkedőt jelent.

Bourg-en-Bresse egészen a 21. századig várt egy Tour szakasz megrendezésére. 2002-ben itt nyert először szakaszt a későbbi zöld trikós, Thor Hushovd. Öt évvel később egy másik sprinter, Tom Boonen emelhette karjait az égbe, és ő szintén megnyerte a zöldet. Az elmúlt években csak Critérium du Dauphinét rendeztek, egy időfutamot 2012-ben, mely Bradley Wiggins győzelmével zárult.

 


Bourg-en-Bresse


A város Franciaországban a legnagyobb, Európában a második legnagyobb teherautógyártó központ, főképp Renault kamionokat gyártanak.

Itt született Antoine Diot kosárlabda bajnok, Lionel Nallet rugby játékos, Julien Benneteau teniszező és Daniel Morelon kétszeres olimpiai bajnok és hétszeres világbajnok kerékpáros.

A belvárosa tipikusan elzászi fakeretes házakkal, kelta maradványokkal és egy Notre-Dame-mal.
A Brou királyi monostor zománcozott teteje egyike Franciaország100 legszebb monostoraink. A szentélyrekesztő felső karzata a kevés tökéletes állapotban megmaradtak közt van. A látogatók fel is mehetnek, ahonnan kivételes látvány nyílik a kórusra és a rózsaablakokra. Habsburg Margit építette a férjének, II. Filibertnek 1506 és 1532 között.

 


Brou királyi monostor


Specialitásai a Bresse-i csirke, a bleu de Bresse sajt, a Giraudet quenelles és az émaux bressans ékszerek.

 Bresse-i csirke nyersen és elkészítve


A Rhone-Alpes tartományban található Saint-Étienne lesz a 2016-os labdarugó Európa-bajnokság egyik helyszíne. Ami a Tourt illeti, a háborúk előtt nem volt helyszín, de 1950 után 22-szer is rendezett szakaszt, és olyanokat koronáztak itt meg, mint Germiniani, Bobet, Hinault, Herrera és Zoetemelk. Legutoljára, 2008-ban, Marcus Burghardt nyert szökésből.

Párizs-Nizzát is már 58-szor rendeztek, az itteni befutót nyerte már meg Rik Van Looy, Eddy Merckx, Freddy Maertens és Sean Kelly. Utoljára (szintén 2008-ban) a finn Kjell Carlström került ki győztesen, míg a vezetést Sylvain Chavanel szerezte meg.

Az 1957-ben épült Grangent gát miatt egy 25 kilométer hosszú szurdok jött létre, ami ma már természetvédelmi terület. 439 pillangó, nyolc hüllő és kilenc kétéltű faj él a területen. Felette az Essalois kastély néz a vízre.

 


Grangent gát


Specialitásai a Weiss csokoládé és a Franck Deville macaron. Itt található Franciaország legrégebbi vasútvonala, 1881-es.

 


Fleurie-nél lép be a Tour Beaujolais bor régióba, a leglágyabb borait készítik itt. Kastélya, a Chateau de Corcelles mellett egy 61 méter hosszú, 17. századi bortároló található.

 


Beaujolais bor régió


Villié-Morgon híres borairól, köztük a Morgon-ról, mely 2009 óta használhatja a burgundi megnevezést.

Odenasan
található Beaujolais terület legszebb vára, a Chateau de la Chaize. 1674-ben építették, Burgundia legnagyobb szőlőtenyészete. A pincéje 110 méter hosszú!

 

 


Chateau de la Chaize


Sorbiers-ben élt Alexandre Vinokourov (régen versenyző, ma az Astana sportmenedzsere) és Andrei Kivilev, miután Franciaországba érkeztek Kazahsztánból. Kivilev-et itt temették el, miután halálos balesetet szenvedett a Párizs-Nizzán. Az ő halála után tette az UCI kötelezővé a bukósisak viselését.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play