Tour 2014: Saint-Gaudens - Lain-Lary Pla d'Adet

2014. július 23.

print

Tour 2014: Saint-Gaudens - Lain-Lary Pla d

Michael Rogers nyerte meg kedden a Tour leghosszabb szakaszát, melyet követően továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet nagy fölénnyel az összetettben. Szerdán a Saint-Gaudens és Lain-Lary Pla d'Adet közötti 124,5 km-es hegyi szakasz vár a mezőnyre.

Az ausztrál Michael Rogers nyerte meg kedden az idei Tour de France leghosszabb szakaszát, melyet követően továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet nagy fölénnyel az összetettben. Szerdán a Saint-Gaudens és Lain-Lary Pla d'Adet közötti 124,5 km-es hegyi szakasz vár a mezőnyre.

 


Az előző szakaszon az ausztrál Michael Rogers nyert szökésből két Giro-szakaszgyőzelem után. Az összetettben Tejay van Garderen és Romain Bardet is nagy hátrányt szedett össze, az utóbbi ezért
elvesztette a fehér trikót és számára a dobogó is veszélybe került. Helyét Thibault Pinot vette át, aki így a harmadik helyen áll. Az összetettben továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet nagy fölénnyel.


Michael Rogers

 

Szerdán a Saint-Gaudens és Lain-Lary Pla d'Adet közötti 124,5 km-es hegyi szakasz vár a mezőnyre.

 


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 17. szakaszról: „A leghosszabb szakasz után itt van a legrövidebb: 125 km. Őszintén szólva, őrült 125 kilométer lesz, az 50. kilométertől végig fel-le fog haladni a mezőny, a végén egy befutóval a Pla D’Adet-n. Nagyon nehéz szakasz lesz, még a legjobbaknak is. És akkor a grupettóról ne is beszéljünk, hiszen nekik nem lesz sok idejük pihenni az időlimit miatt, és emiatt sok sprinter kieshet. A pódium is eldőlhet itt, könnyen el lehet veszteni az egész versenyt.”

Saint-Gaudens ismerős lehet a kerékpár rajongóknak. Több híres hegyi szakasz fejeződött itt be a Tour történetében. 1955-ben itt szerezte meg Louison Bobet sárga trikót, mely zsinórban a harmadik Tour győzelméhez vezetett. A város több pireneusi út kereszteződésénél fekszik, és tanúja volt Bartali, Gaul, Darrigada és Ocana győzelmének is.

 


Saint-Gaudens


A Saint-Gaudens templom a Santiago de Compostella-i zarándokút mentén fekszik, a 12. század óta nem módosítottak rajta semmit. A St. Just de Valcabere bazilika pedig tökéletes példája a pireneusi román stílusnak. A köveket egy közeli római városból hordták el. 
Az UNESCO világörökség része a Saint-Bertrand-de-Comminges bazilika a 11. században épült, román és gótikus stílus is felfedezhető rajta.  

 


Saint-Bertrand-de-Comminges bazilika


A városban található első században épült római villát 1946-ban fedezték fel, Franciaországban egyike a legnagyobbaknak. 19 hektárnyi az alapterülete, és körülbelül 200 szobából áll. Már volt benne központi fűtés, falait mozaikok borítják.

A Gargas barlang egyedülálló a világon: 200 őskori kézről készített festményt találtak a falakon.

 


Saint-Lary-ban utoljára 1974-ben volt befutó, akkor Raymond Poulidor szerezte meg az évi utolsó Tour győzelmét, a hatodikat. Itt debütált az akkori új Tour bemondó, Daniel Mangeas, mivel Pierre Chori, a hivatalos bemondó egy autóban ragad és gyors megoldást kellett találni. Két évvel később Mangeas véglegesen váltotta Chori-t.

Minden évben megrendezik itt a Ronde des Velos amatőr versenyt, mely egy időfutam, és a résztvevők megpróbálhatják legyőzni Raymond Poulidor 1974-es idejét a Pla d’Adet-re.

A Pireneusok legelső és máig legnagyobb síparadicsoma is itt található. Főleg a családokra specializálódott, és a környezet is kiváló: 90 százaléka természetvédelmi terület.

Specialitásai a Bigorre fekete malac, a garbure (sonkás-káposztás leves), a soupe de sarrous (spenótleves) és a gateau a la broche (nyárson sült süti).

Útközben a versenyzők át fognak menni Barbazon-on, mely egy termálváros. A fürdő 1901-ben épült egy 4 hektáros parkban. A víz kalcium és magnézium tartalma miatt gyógyítja a gyomor- és bélproblémákat.

Saint-Béat 12. századi kastélyával büszkélkedhet.

 


Saint-Béat kastélya


Saint-Aventin román temploma egyike a hegységben található pár templomnak, míg a St. Anne templom Cazeaux-de-Larboust-ban híres freskóiról.

Loudenville-ben múzeumnak átalakított régi farmon mutatják be a Louron-völgy történetét, míg a Balnea centerben a termálvizet élvezhetik a látogatók. Az 1000 méteren fekvő Genos-Loudenvielle-tóban pedig bárki fürödhet. Már háromszor rendeztek itt Tour szakaszt: 1997-ben, 2003-ban és 2007-ben.

 


Genos-Loudenvielle-tó


Spanyolországba is átmegy a mezőny, Katalóniába. Lleida tartományt fogják érinteni, melynek azonos nevű a székhelye is. Nagyobb városok még Balaguer, Mollerussa és Cervera. 12 ezer négyzetkilométer, ezzel nagyobb, mint Luxemburg. Specialitása a csiga és a különféle katalán ételek.

A befutó már ismét Franciaországban lesz, Midi-Pyrénées régióban, mint az előző szakasz. Azonban ezúttal egy másik megyében fog a mezőny járni, Hautes-Pyrénées-ben. Székhelye Tarbes, híresebb városok még Lourdes és Bagneres-de-Bigorre. Specilitásai a Tarbais bab, a Trebons-i hagyma, a garbure leves, a foie gras (libamáj) és a gateau a la broche (nyárson sült süti).

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play