Tour 2014: Maubourguet Pays du Val d'Adour - Bergerac

2014. július 25.

print

Tour 2014: Maubourguet Pays du Val d

Vincenzo Nibali nyerte a Tour de France csütörtöki, 18. szakaszát, s ezzel óriási lépést tett a végső győzelem megszerzése felé. Pénteken a Maubourguet Pays du Val dÍAdour és Bergerac közötti 208,5 kilométeres távot teljesíti a mezőny.

Vincenzo Nibali nyerte a Tour de France csütörtöki, 18. szakaszát, s ezzel óriási lépést tett a végső győzelem megszerzése felé. Pénteken a Maubourguet Pays du Val d'Adour és Bergerac közötti 208,5 kilométeres távot teljesíti a mezőny.

 


Az előző szakaszt Vincenzo Nibali nyerte. Támadott, és az utolsó kilenc kilométert teljesen egyedül tekerte végig, az elmúlt három hét egyik legnehezebb hegyén. Ezzel bebiznyította mindenkinek, hogy megérdemeli a sárga trikót. Utána Péraud, Pinot és Van Garderen ért célba, akik teljesen leszakították Valverdét, aki így lecsúszott a dobogóról.

 


Vincenzo Nibali


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 19. szakaszról: „Most pedig, következzen a pihenés! Bár 208 kilométer hosszú, nem lesznek valódi nehézségek, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a sprinterek fognak hazaérni. Azonban, az is lehetséges, hogy egy szökevénycsoportból ér haza valaki, akinek még maradt ereje az egésznapos szökés után. Gondoljunk csak Rui Costára, tavaly kétszer is sikerült neki ez a harmadik héten. Ez az utolsó esély nekik, hiszen ezután már csak egy időfutam és a Champs-Élysées-i befutó maradt.”

 


Rui Costa már kiesett, de más is hazaérhet. Maubourguet-ből fog a mezőny indulni és Bergerac-ba érkeznek meg, ahonnan az időfutam is fog rajtolni. Szinte teljesen sík, az útvonal végén van csak egy kisebb, negyedik kategóriás emelkedő.

Maubourguet a béarni, a bigorre-i és a gascogne-i kultúrák találkozási pontján fekszik. Nevét a lakóitól kapta, akik az ellenséget akarták elriasztani ezzel, hiszen rossz falut jelent. Reméljük, a Tourral kapcsolatban vendégszeretőbbek lesznek, ez lesz az első alkalom, hogy a mezőny itt megfordul.

Tour des Pyrénées-t már rendeztek, legutoljára a holland Theo Eltink nyert itt szakaszt 2004-ben. A verseny híres a franciák körében, melyet az is mutat, hogy amikor Maubourguet-ben volt a befutó, a polgármester, Jean Glavany, meghívására eljött Francois Mitterand, majd huszonöt évvel később Francois Hollande is.

A borospincéket minden turistának meg kell néznie, hiszen innen származik a Madiran bor, a tannat nevű szőlőt Európában szinte csak itt termesztik, eredetileg Uruguay nemzeti szőlője.

 

Crousilles kastély


Maubourguet-ben sok  látnivaló van. A Crousilles kastélyt a 18. században építették a szőlőföldek közepén. Saint Sever 10. századi ciszterci apátság a stílusok olvasztótégelye: felfedezhetőek rajta gótikus, barokk, román és klasszicista elemek is. A Termes d'Armagnac urainak kastélyából már csak egy torony maradt. Egy dombra építették az Adour-völgyre nézve, így tökéletes őrtorony volt.

 

Termes d'Armagnac


A városban 1979-ben egy gyönyörű mozaikot találtak az óceán istenéről. Ma a Régészeti Múzeumban tekinthető meg számos középkori és őskori lelettel együtt.

Specialitásai a Madiran bor, a Mulard kacsa, a garbure, a gascon pastis, a bigorre-i fekete malac.

Bergerac még csak egyszer rendezett Tour befutót, 1994-ben, Jack Durand sikerével. A Bergarac-Périgueux időfutam útvonal azonban nem új, pénteken már harmadszorra fogják ezt az útvonalat bejárni.

 


Bergerac


A város főterén áll egy Cyrano de Bergerac szobor, annak ellenére, hogy ő maga sosem lépett be a városba.

 

Cyrano de Bergerac


Spanyolország közelségét az évente (minden augusztusban) megrendezett flamenco fesztivál jelzi.

A középkori malom, a Moulin des Cinq Cannelles tökéletes állapotban maradt fenn. A régi turbina még ma is látható. A régi híd 1209-ben épült, de ez többször elpusztult árvíz és háború miatt. 1822-ben állították fel újra kőből és téglából. Öt ívből áll, 160 méter hosszú és 16 méter magas.

Bergerac szőlőföldjei 12 ezer hektáron terülnek el a Dordogne folyó mentén. 1200 tulajdonos évente 570 ezer hektoliter levet termel. Specialitásai a borok, az eper, a vargánya, a kacsa, a cabécou nevű kecske sajt, illetve a város büszkélkedhet négy michelin csillagos és egy világbajnok séffel.

Útközben a mezőny áthalad Marciac-on, mely jazz fesztiválok tekintetében minden felett áll. 1978 óta rendezik, évente 200.000 látogatót vonz. A legnagyobb nevek fordultak már meg itt: Dizzy Gillespie, Ray Charles, Stan Getz, Al Jarreau, Keith Jarrett, Sonny Rollins és Herbie Hancock.

 


Jazz in Marciac


Condom fontos megállóhely a Santiago de Compostella-i úton, a zarándokok megállója a 14. századi katedrális és kolostor.

 


A négy muskétás Condom főterén


Vianne kastélya a Chateau de Tranquelléon 1310-ben épült, a 18. században bővítették ki. 

Tonneins a dohánygyárról ismert, régen egy fontos protestáns erőd volt.

Montbazillac-ról kapta nevét a híres édes fehér bor, melyet először a 16. százai kastélya kertjében termesztettek.

Bergerac már Dordogne-ban található, melynek székhelye Périgueux. Itt található a híres Lascaux barlang, és bár ma már nem látogatható, másolatot a Lascaux II barlangban meg lehet tekinteni.

 


Lascauxi barlagrajz


Specialitásai a szarvasgomba, a tourin leves (fokhagyma, paradicsom és hagyma), a Bergerac, Montbazillac és Pecharmant borok és a Sarlat krumpli.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play