Múzeumot kapott a kis herceg szerzője

2014. augusztus 1.

print

Múzeumot kapott a kis herceg szerzője

2014 júniusában a kelet-franciaországi Saint-Maurice-de-Remens-ban, a régi családi kastélyban rendeztek be múzeumot Antoine de Saint-Exupéry francia író, pilóta emlékére. A kis herceg szerzője 70 éve, 1944. július 31-én halt meg.Exupéry gyakran töltötte szabadidejét a kisvárosban található családi kastélyban. A kiállításon a korszerű múzeumi eszközök segítségével többek között videoinstallációkkal mutatják be a pilóta kalandos életét.

Exupéry gyakran töltötte szabadidejét a kisvárosban található családi kastélyban
Exupéry családi kastély

Az író, aki hivatásos pilóta, valamint az éjszakai távolsági repülés és a rendszeres postaszolgálat egyik úttörője is volt, 1900. június 29-én született Lyonban. Az 1930-as években lett berepülő pilóta, 1936-ban Spanyolországból küldött haditudósításokat. A II. világháború kitörésekor harcba szállt a németek ellen, 1940-től 1943-ig New Yorkból szervezte az ellenállást. A szövetséges partraszállás után, 1944. július 31-én egy önkéntes Földközi-tenger feletti felderítő repülés közben életét vesztette. Lightning P-38-as gépével reggel nyolcadszor szállt fel Korzikáról, hatórányi üzemanyaggal, többé nem tért vissza.


Antoine de Saint-Exupéry

Gépének roncsait 2000 májusában találták meg Riou szigetének közelében, 100 méter mélyen a Földközi-tengerben. Halálának körülményeit a mai napig legendák övezik: egyes feltételezések szerint öngyilkos lett, mások szerint rosszul lett és lezuhant, az a legvalószínűbb, hogy lelőtték a németek. Ez utóbbit erősíti, hogy 2008-ban egy német háborús veterán, Horst Rippert azt vallotta, ő lőtte le az író gépét.

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry

Saint-Exupéry regényeinek központi témája a repülés szépsége és a nehézségek leküzdésének emberi tisztasága. E szellemben írta A déli futárgép és az Éjszakai repülés című regényeit.

1943-ban jelent meg leghíresebb műve, a század egyik legkedveltebb irodalmi meséje, "a gyermekeknek és felnőtteknek" szánt A kis herceg, amelyet az író maga illusztrált. A könyvet több mint 220 nyelven és dialektusban jelent meg - 80 millió példánnyal napjainkban is "a világ 50 legolvasottabb könyve" között szerepel.


Korábban:

ELZÁSZBAN NYÍLIK A VILÁG ELSŐ KIS HERCEG PARKJA

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play