Kiállítás divatimádóknak Párizsban

2014. augusztus 2.

print

Kiállítás divatimádóknak Párizsban

A párizsi divatmúzeumban (Museé de la Mode), a Palais Galliera-ban most 100 csodálatos ruhadarab és kiegészítő mutatja be a divat fejlődését 1947 és 1957 között: a New Look megszületésétől Christian Dior haláláig.A Palais Galliera-ban bemutatásra kerülő kollekciókat a korszak leghíresebb szabászai és divattervezői készítették, akik mára kicsit feledésbe merültek (Jean Dessès, Madeleine Vramant, Lola Prusac). A most megrendezésre kerülő kiállításon, mintegy 100 csodálatos ruhadarab és kiegészítő mutatja be a divat fejlődését 1947 és 1957 között: a New Look megszületésétől Christian Dior haláláig.

Párizs az haute couture aranykorában nem véletlen nyerte el a divat fővárosa címet. Az 1950-es években a ruhakészítés és a varrás nem csupán Franciaország első számú gazdasági szektora volt, hanem a divat laboratóriuma! 

1947 elején Christian Dior bemutatta első kollekcióját. Véget vetett a katonanős megjelnésnek, "hiszen a háború véget ért" - hirdette! A kollekciójára a sikkes, nőies vonalak voltak a jellemzőek: kiemelte a nők mellének vonalát, derekukat... Ezt az új kollekciót Carmel Snow, a Harper’s Bazaar főszerkesztője "New Look"-nak nevezte el. Ez a homokóra alakot mutató stílus sokaknál kiverte a biztosítékot, de ugyanakkor óriási és gyors sikerre tett szert Dior, mellyel az évtized egyik legjelentősebb divattervezőjévé vált.

A konkurensek stílusai is meghatározóak voltak: a Balenciaga vonal, a New Look ellentéte, a Chanel vonal, mely szigorú és egyenes szabású kosztümökkel törte meg a lendületet 1954-ben.

Az 1950-es évek nagy fordulatot hozott az 1929-es gazdasági válság óta megtört francia divatiparnak, ez az időszak nagyban hozzájárult, hogy a francia divat halhatatlanná vált. Elég csak megemlíteni azokat a párizsi divatházakat, melyek világhírűek lettek: Jacques Heim, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Jacques Fath; Pierre Balmain, Christian Dior, Jacques Griffe, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin.

"Az '50-es évek francia divatja, 1947-1957"c. kiállítás a Párizs divatmúzeumában (Museé de la Mode), a Palais Galliera-ban november 2-ig tekinthető meg.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu