Kiállítás nemcsak cipőfetisisztáknak

2014. szeptember 1.

print

Kiállítás nemcsak cipőfetisisztáknak

Fokhagyma-pánt, macifejes-flitteres edzőcipő, ezüst evőeszközökből összeállított magassarkú – a Kunst Haus Wien „SHOEting Stars. Cipők a művészetben és a dizájnban” című kiállítása több mint 220 extravagáns lábbelit mutat be a világ minden részéről. A tárlat 2014. október 5-ig tekinthető meg a Hundertwasser múzeum emeletén.Fokhagyma-pánt, macifejes-flitteres edzőcipő, ezüst evőeszközökből összeállított magassarkú – a Kunst Haus Wien „SHOEting Stars. Cipők a művészetben és a dizájnban” című kiállítása több mint 220 extravagáns lábbelit mutat be a világ minden részéről. A tárlat 2014. október 5-ig tekinthető meg a Hundertwasser múzeum emeletén.

 


Egyedülálló és bizarr a bécsi Kunst Haus Wien legújabb tárlatának szinte minden egyes darabja, amelynek megtekintéséhez egy dolog biztosan nem kell: próbazokni. A „SHOEting Stars. Cipők a művészetben és a dizájnban" című tárlat művészet, dizájn és használati tárgy határait feszegeti és egyetlen kiállítási tárgy hordhatóságát sem akarja bizonygatni. Nem állít emléket a cipődivat fejlődésének sem, hanem inkább műalkotásként vagy a formatervezés remekeiként kezeli a lábbeliket – még akkor is, ha némelyikről első pillantásra nem is látszik, hogy cipővel van dolga a látogatónak. A kiállított tárgyak némelyike ugyanis inkább hasonlít kisformátumú szoborhoz, mint cipőhöz, de vannak közöttük társadalomkritikával bíró vagy éppen történelmi vonatkozású darabok is.

 


Copyright: Sandra Schäfer / Compress


A Natural Masterpieces címszó köré gyűjtött lábbelik például a megszokottól eltérő alapanyagokkal – fémmel, porcelánnal – kísérleteznek vagy az állatvilágból kölcsönöznek ironikus motívumokat. Provokatívan közelítik meg szenvedély és fétis kérdését a Playtime mottó alatt elrendezett párok, a bejáratnál elhelyezett darabok pedig a cipők jövőjével foglalkoznak. Itt található az első 3D nyomtatóval készült lábbeli is: a csontvázként a láb köré tekeredő darabot használat után egy újabb pár alapanyagaként lehet felhasználni. De kitér a kiállítás a mindennapokra adott válaszokra, a nyár-feelingre, a divat áldozataira és az edzőcipőkre is.

 


Copyright: Sandra Schäfer / Compress


A lipcsei GRASSI Museum für Angewandte Kunst és Liza Snook, a virtuális cipőmúzeum alapítójának (virtualshoemuseum.com) támogatásával megvalósuló tárlat 2014. október 5-ig tekinthető meg a Hundertwasser múzeum emeletén.

 


Copyright: Sandra Schäfer / Compress

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play