Így viselkedj, ha összefutsz egy tehénnel!

2014. szeptember 13.

print Hetedhétország.hu

Így viselkedj, ha összefutsz egy tehénnel!

Magatartási kódexet dolgoztak ki Ausztriában a túrázók számára, miután egy tehén-turista találkozásnak nem lett jó vége.Magatartási kódexet dolgoztak ki Ausztriában a túrázók számára, miután nyáron egy megvadult tehéncsorda Tirolban agyontaposott egy 45 éves német nőt. A turista a tiroli Stubai-völgyben, egy kerülkerített havasi legelőn haladt pórázon tartott kutyájával, amikor egy 20 tehénből, illetve borjúból álló csorda rátámadt. 

A tragédia nyomán a tiroli agrárkamara magatartási szabályokat dolgozott ki a havasi vándorok számára. A szabálygyűjteményt eljuttatják az összes idegenforgalmi létesítményhez és az alpesi tehenészetekbe is. Az ajánlásokat táblákon is kihelyezik a havasi legelők mentén és az odavezető utakon is.

 


Az osztrák tartomány főállatorvosa, Josef Kössler szerint a gondot az jelenti, hogy a ma embere nem ismeri az állatok viselkedését. A szakember ezért azt tanácsolja a túrázóknak, hogy ne térjenek le a túraösvényekről, kutyát pórázon vigyenek magukkal, de esetleges támadáskor azonnal engedjék el, az állatcsordáktól tartsanak 20-50 méteres távolságot, a teheneket ne ijesszék meg, ne nézzenek a szemükbe, a borjakat ne simogassák meg, veszélyhelyzetben pedig a legfontosabb megőrizni a nyugalmat, nem szabad menekülőre fogni, sem az állatoknak hátat fordítani.

A Négy Mancs állatvédő szervezet általában is a tehéncsordák nagy ívben való elkerülését javasolja, különösen akkor, ha borjak is vannak a felnőtt állatok társaságában. Az egyesület szerint a tehenekben igen erős az anyai ösztön, s e szabály betartásával már sok olyan balesetet sikerült volna megelőzni, amelyben túrázók sérültek meg. Ha mindenképp át kell vágni egy marhalegelőn, azt nyugalmat mutatva, kutyát pórázon vezetve kell tenni - tanácsolja a Négy Mancs.

Bár a Tirolban szerencsétlenül járt német nő - helyesen - pórázon vezette kutyáját, azt a tehéntámadáskor azonnal el kellett volna engednie, mert az állatokat valószínűleg a kutya jelenléte ingerelte fel.A színes, rajzos brosúra legfontosabb tanácsai:

Ne térjünk le a kijelölt útvonalról.

Ha kutyával vagyunk, vezessük pórázon, de ha a tehén támadni készül, engedjük el.

Soha ne közelítsük meg a borjakat, ne próbáljuk őket megsimogatni, ne sétáljunk be közéjük és az anyjuk közé.

Mozogjunk halkan és nyugodtan.

Próbáljuk tartani a 20-50 méter távolságot az állatoktól.

Ne ijesszük meg a teheneket.

Ha fenyegetővé válik a helyzet, ne fordítsunk hátat az állatnak, és lassan, csöndben, hátrálva hagyjuk el a területet.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play