Ausztriát súlyosan érinti a klímaváltozás

2014. szeptember 25.

print MTI

Ausztriát súlyosan érinti a klímaváltozás

Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás - derült ki egy Európára kiterjedő tanulmány részeként született osztrák jelentésből, amely szerint az országban majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta, szemben a globálisan tapasztalt 0,85 Celsius-fokos átlagnövekedéssel.A klímaváltozás Ausztriára gyakorolt hatását vizsgáló első jelentés, amelyet az Osztrák Éghajlatváltozási Munkacsoport (APCC) készített egy nagyobb tanulmány részeként, rámutat, hogy a változások több szélsőséges időjárási jelenséget is előidéznek, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat okoznak és hatnak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra a közép-európai országokban. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató hároméves munkájának eredménye.

"A klímaváltozás valós jelenség, amely súlyosan érint bennünket" - mondta a jelentés szerdai ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Az 1980 óta eltelt több mint harminc évben az ausztriai átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett, míg ugyanezen periódus alatt a globális átlagnövekedés 0,5 Celsius-fok volt.

Hogyha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a jelentés szerzői szerint az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 Celsius-fokkal növekszik 2100-ig. Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter "nagyon kijózanítónak" nevezte az eredményeket, és hangoztatta, "tévednek", akik, azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének.

Rupprechter szerint az osztrák kormány jelenleg adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik - egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseken -, és ő maga jelentős potenciált lát az elektromos mobilitásban, valamint a hidrogénmeghajtású autókban is. Az osztrák kormány továbbá várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal való visszaszorításának támogatói között lesz az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu