A baszk torta ünnepe

2014. október 3.

print

A baszk torta ünnepe

Baszkföld híres süteménye a vaníliás-mandulás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére minden év október elején fesztivált is rendeznek.

A baszk kultúrának és identitásnak nagyon fontos része a gasztronómia. A vidék híres süteménye a vaníliás-mandulás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg. A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére 12 év óta, minden év október elején fesztivált is rendeznek.

 

 

A baszkok a spanyol–francia határ két oldalán, a Pireneusok nyugati részén élő elszigetelt népcsoport, Nyugat-Európa egyetlen nem indoeurópai népe.

A baszk nyelv a Franciaországban beszélt nyelvek közül a legősibb, eredete a mai napig tisztázatlan, de az biztos, hogy nem tartozik az indoeurópai nyelvcsaládba. A baszkok (kb 800 000 fő) a mai napig ragaszkodnak nyelvükhöz, s mellette természetesen beszélnek franciául, vagy spanyolul.

 


A baszk nyelv szerkezete hasonló a magyarhoz, toldalékoló nyelv, akárcsak az uráli vagy a török nyelvek; nincs benne nyelvtani nem. A főnévragozás a szócsoport végére kerülő ragokkal valósul meg, ahogy a magyarban.

A baszk kultúrának és identitásnak nagyon fontos része a gasztronómia. A baszk konyha Franciaországban és Spanyolországban egyaránt nagy elismerésnek örvend. Ez a vidék hagyományos háztáji gazdaságainak, különleges éghajlatának és földrajzi viszonyainak köszönhetően számos egyedülálló termék előállítója (sajt, bárány, paprika, bor, sonka, hal, sütemény, stb.). Egyaránt érzékelhető itt francia és spanyol befolyás.

 


Baszkföldet minden tekintetben körülöleli a gasztronómia. Kiváló minőségű alapanyagok és világhírű séfek származnak innen. A baszk vidék élen jár a Michelin csillagos éttermek számában is.

Baszkföld híres süteménye a vaníliás-mandulás krémmel töltött GATEAU BASQUE, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg. A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére 12 év óta, minden év október elején fesztivált (la fete du gateau basque) is rendeznek.

 
A régi, hagyományos recept szerint csak egy lágy vaníliás-mandulás krém a tölteléke, de ezt egyre inkább felváltja a gyümölcslekvár.

Az eredeti GATEAU BASQUE receptje:

a tésztához:
250 g vaj, 200 g cukor, 2 tojás, 500g liszt, 1 csomag sütőpor, csipet só

a krémhez:
1/2 liter tej, 2 vaníliarúd, 6 tojássárgája, 100 g cukor, 40 g liszt, 100g darált mandula, 3 csepp keserű mandulaolaj, 2 ml rum

a tetejére:
1 tojássárgája, 1 evőkanál tej

 


1. A krém elkészítése. A mandulakrémhez a tojásokat és a cukrot habosra keverjül. Beleszitáljuk a lisztet, a majd beleöntjük az őrölt mandulát, és alaposan összedolgozzuk. A tejet egy lábasba öntjük, beletsszük a mandulaolajat és a rumot. A vaníliarudakat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adjuk. A tejet fölforraljuk, levesszük a tűzről, és a folyamatosan kevergetve a tojássárgájára szűrjük. A masszát átöntjük egy tiszta lábasba, és sűrű krémmé főzzük.

2. A tészta elkészítése. A összekeverjük a sütőporral, és a csipet sóval. A cukrot, a tojásokat, és a megolvasztott vajat egy külön tálban összekeverjük, majd a liszthez öntjük, összedolgozzuk. Az elkészült tésztát fóliába csomagoljuk, és két órára a hűtőszekrénybe tesszük.

3. Összeállítás és sütés. A tészta kétharmadát akkorára nyújtjuk, hogy egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibéleljen. A tortaformát 10 percre visszatesszük a hűtőbe. A sütőt 190 °C-ra melegítjük elő. A tortalapra ráöntjük a krémet, a maradék tésztából kör alakú lapot nyújtunk, és a krém tetejére helyezzük. A torta peremén összedolgozzuk a tésztát, majd az teljes tetőt bekenjük a kissé felvert, tejjel elkevert tojással. A tortát 35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play