» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Villa Medicea di Artimino-t szokták La Ferdinandaként is említeni vagy egész egyszerűen a Százkéményű Villaként. A kis középkori település, Artimino közelében, egy dombtetőn emelkedik.


Ferdinando di Cosimo de Medici nagyherceg gyakran járt vadászni a Montalbano vidékére és a feljegyzések szerint az egyik ilyen vadászat alkalmával, pont ezen a dombon állt meg az immár meglehetősen idős udvari építész, Bernardo Buontalenti társaságában.

Állítólag annyira lenyűgözte a hely varázsa, hogy rögvest megbízta a mestert, ezen a szent helyen építsen számára egy villát. A villa fel is épült mindössze négy év alatt, 1596 és 1600 között és a híres építész érett remekműveként tartják számon.

Az idős mester Firenzéből irányította a munkálatokat, míg a helyszínen két tanítványa és szoros munkatársa, Santi Maiani és Gherardo Mechini tevékenykedett. Építészeti szempontból, Buontalenti az egy évszázaddal korábbi villák egyszerű megjelenését hozza vissza a sima, vakolt falfelületekkel, de egyértelműen felfedezhetjük az épületen a manierizmus jegyeit is. A villát már messziről észrevenni, úgy uralja a környéket, mint egy bástya, összetéveszthetetlen formáját csak még jellegzetesebbé teszi a tetejét díszítő számtalan kisebb-nagyobb kémény. Valójában nincs száz kémény az épület tetején, mint ahogy az távolból tűnhet, „csupán”annyi, ahány szoba van a villában, különlegességük abban rejlik, hogy mindegyik más-más stílusban készült. A nagyherceg óhaja alapján, minden egyes terembe különálló fűtési megoldást találtak ki, ami akkoriban „modern” újításnak számított, így a téli vadászati idényt sem kellett kihagynia.Tartomány:Toscana
Cím:Artimono
GPS: 43° 47′ 1.15368″, 11° 2′ 12.66684″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward