» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Cote d'Azur


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Plage de Pamplonne 9 km hosszú homokos partszakasz az egyik legelőkelőbb és leghíresebb strand Franciaországban. A Cote d'Azur-on, St. Tropez közelében (Ramatuelle) található.


A part mentén bárok, éttermek sorakoznak, a vizeken megszokott az óriási luxusjachtok látványa.

A második világháborúban itt kezdődött meg Franciaország felszabadítása. A Dragoon hadművelet a szövetséges haderők dél-franciaországi partraszállása a második világháborúban, amely 1944. augusztus 15-én vette kezdetét. A franciaországinémet erőket kellett megosztania abból a célból, hogy a normandiai hídfőállásokból való sikeres kitöréseket biztosítsa, német utánpótlásokat ne vezényeljenek át Dél-Franciaországból észak felé. A támadást az 1. légi szállítású csapásmérő erő (1st Airborne Task Force) kezdte meg légideszant műveleteivel, melyet az amerikai hetedik hadsereg (US 7th Army) partra szállása követett, a következő napon pedig a 1. francia hadsereg (1re armée française) szállt partra. A hadművelet sikerei miatt a német G hadseregcsoport (Heeresgruppe G) felhagyni kényszerült dél-franciaországi területeit és folyamatos visszavonulásokban haladt át a Vogézeken. A visszahagyott német csapatok, egyre távolabb kerülve a frontvonaltól, később megadták magukat. Annak ellenére, hogy a sikeresen végrehajtott kombinált hadművelet milyen összetett volt, nem igazán közismert, a nyár eleji Overlord hadműveletkésőbb elleplezte a jelentőségét.

Két híres filmet is itt forgattak. Az egyik, Roger Vadim filmje, az 1956-ban készült Et Dieu… créa la femme (És Isten megteremté a nőt), Brigitte Bardot főszerepesével. A filmnek köszönhető a nagy múltra visszatekintő Club 55 megalapítása. 

A másik, Louis de Funes Csendőr filmjeinek egyes jeleneteit is itt vették fel.  Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Saint-Tropez
Cím:Plage de Pamplonne
GPS: 43° 13′ 37.3836″, 6° 39′ 43.86528″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward