» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána

Museo Leonardiano di Vinci - Leonardo szülőháza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Olajfaligetek és szőlőültetvények között, a varázslatos Montalbano dimbes-dombos lejtőin terül el Vinci városa. Leonardo da Vincinek szülővárosában, Vinciben egy kicsiny egyedülálló múzeumot szenteltek.


Leonardo da Vinci 1452. április 15-én Anchianóban, Vinci közelében látta meg a napvilágot. Vinci 35 km-re fekszik Firenzétől.

Leonardo egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci Vinciből való-t jelent. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy "Leonardo, ser Piero fia Vinciből". Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte.

Az út, amely Firenzéből Vincibe vezet nem túl érdekes, de minél közelebb érünk, megérezhetjük, hogy mi inspirálta a művészt: az olajfák és citrusligetek színeinek harmonikus kapcsolata és a toszkán dombok perspektívája. Leírhatatlan a táj szépsége, Montalbano csodálatos területe ihlette Leonardo tájrajzait és természeti tanulmányait.

Vinciben 1953 óta van múzeum. Guido grófok tekintélyes várában (Castello dei Conti Guidi) kapott helyet a Museo Leonardiano, a polihisztor ismert rajzai alapján készült több mint 50 modellel, köztük egy tükörfényesítő géppel, víz alatti légzőkészülékkel, helikopterrel és egy meglepően modern látványt nyújtó kerékpárral. A vár alatt áll a Museo Ideale Leonardo da Vinci, amelynek szórakoztató kiállításán a modelleket nyomatok és egyéb dokumentumok egészítik ki. A múzeum Leonardo művészetét komplexitásában mutatja be: művész, tudós, feltaláló, designer és hatását a következő nemzedékekre. Leonardo kertjében található labirintusban pedig bolyonghatunk vagy sétálhatunk a fák és növények ösvényén.

A múzeumtól egy 1 km hosszú kis út vezet Anchianóba: olajfaligetek amerre a szem ellát, nincs esztékiai zavarótényező, nincsenek ronda épületek, alig jár autó. A hajdani toszkán Anchiano falucskából egyedül fennmaradt épület Leonardo da Vinci szülőháza. Az épület a XV. Század végétől a da Vinci család tulajdonában lévő birtokon áll, még ma is látható a ház homlokzatán a családi címer.Tartomány:Toscana
Település:Vinci
Cím:Vinci, Via della Torre 2
GPS: 43° 47′ 16.54631″, 10° 55′ 38.56314″
Honlap: http://www.museoleonardiano.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward