» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A látványos, erődített 14. századi hidat a mai napig legenda övezi. A Pont Valentré 1998 óta az Unesco világörökség része, de már régóta turista-mágnes. Évente mintegy 250 000 ember látogatja me


Az erődített híd, a középkor francia katonai építészetének jelentős emléke. A városba vezető hidat mindkét oldalán és középen erős, 40 méter magas tornyokkal erődítették meg. A középső, a Tour du Diable, csak a 19. századi helyreállítás során került ide. A hét ívből álló kecses híd pillérein is lőrések vannak, s egyebek között ennek a megerődített védelemnek is köszönhető, hogy a százéves háborúban az angolok nem tudtak betörni a városba.

A hidat a legenda szerint az ördög építette

A középkor óta a lenyűgöző Pont Valentré a Lot folyót íveli át Cahors városának közelében. Ma az Unesco Világörökség része, de építése egykor olyan sokáig tartott, hogy baljós legenda született körülötte. A mai napig évente több százezer látogatót vonz a városba.

A franciaországi Cahors városában, az ország délnyugati részén található a középkori építészet egyik legimpozánsabb példája egész Európában. A Pont Valentré egy hatalmas íves híd, amely úgy ível át a Lot folyón, mintha egy fantasyfilm motívuma lenne. Három védőtornyával a középkor óta a város nevezetessége, és ma az UNESCO világörökség része. De az, hogy miért akarják évente több százezren megnézni, valószínűleg azért, mert itt találkozhatsz az ördöggel.

Az ördög alakja néz le a Pont Valentré központi tornyából. Szinte ijedtnek tűnik, és a torony egyik sarkába kapaszkodik, emlékeztetve a híres híd eredetének legendájára. A babona szerint a monumentális épület építésében maga Belzebub is részt vett. De mi áll valójában e sötét történet mögött?

A régió hivatalos turisztikai honlapja szerint 1308-ban döntöttek úgy Cahors városatyái, hogy erődszerű hidat építenek. A várost már többször kifosztották, többek között a barbárok és a normannok, ezért fel akarták fegyverkezni az esetleges jövőbeli inváziók ellen. Akkoriban azonban még senki sem sejthette, hogy a Pont Valentré építése finoman szólva is elhúzódik. Egészen pontosan 70 évet. Így a befejezés után az a legenda alakult ki, hogy csak maga az ördög tudta volna véghezvinni ezt a bravúrt.

Azonban más, sokkal kézenfekvőbb magyarázat is volt a hatalmas időtartamra. Cahors városa például már az építkezés megkezdésekor is súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdött. Ennek fő okai a visszatérő járványok és a Lot áradásai voltak. A Pont Valentré látogatói azonban a mai napig a következő történetet hallják: a történet szerint a felelős építész annyira frusztrált volt a híd építésének késedelme miatt, hogy meglehetősen trükkös üzletet kötött. Az ördögnek ígérte a lelkét, ha végre befejezi a hidat.

Lucifer ekkor állítólag nagyszerű munkát végzett, és így a legenda szerint az építész lassan félni kezdett. Míg végül elő nem állt egy ötlettel, hogyan menthetné meg mégiscsak a lelkét. Amikor tehát a Pont Valentré utolsó simításait végezték, megkérte az ördögöt, hogy hozzon vizet, hogy az utolsó habarcsot is bekeverje. Adott neki azonban egy szitát, amivel az ördögnek természetesen nem sikerült a vizet előhúznia. Az építőmester tehát arra hivatkozhatott, hogy a híd technikailag még nem készült el.

Az ördög, mondják, ezért döntött a saját bosszúja mellett. Ettől kezdve minden éjjel felmászott a Pont Valentré központi őrtornyára, és eltávolított onnan egy követ. De még erre a kellemetlenségre is kitaláltak egy trükköt a jó cahors-i polgárok. A követ, amelyet Lucifer minden éjjel újból kitört, egy püspökkel áldották meg. És amikor a Sátán legközelebb megpróbálta, a hagyomány szerint megkövült. Ebben az alakjában a mai napig őrködik a Pont Valentré felett, amelyet ezért a népnyelv "Ördög hídjának" nevez.Tartomány:Occitanie
Cím:Cahors
GPS: 44° 26′ 58.2″, 1° 26′ 11.39964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward