» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Dordogne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rocamadour az Alzou-folyó torkolata feletti magas sziklákra épített város impozáns látvány. A középkorban Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt.


Rocamadour épületei egymás fölött sorakoznak a hegyoldalban. Az Alzou folyó kanyarog a szurdok alján, felette a hangulatos középkori falu, efelett a középkori szentélyek, templomok negyede, a szikla tetején pedig az egykori várkastély. A szintek között lifttel lehet közlekedni.

Népszerű turista nevezetesség, de nemcsak utazók, hanem zarándokok is jönnek ide Szent Amadour, a falu védőszentjének tiszteletére. A legenda szerint Szent Amadour szemtanúja volt Szent Péter és Szent Pál halálának Rómában, később ide utazott és remete lett. Minden év augusztus 20-án emlékeznek meg a város védőszentjére, akinek tiszteletére zarándokok is érkeznek ilyenkor Rocamadourba.

Rocamadourt 2016-ban Franciaország kedvenc falujává választották.

Notre-Dame

Az Alzou melletti sziklákon egymás fölé épített több kápolna található, amelyek közül a legérdekesebb a Notre-Dame egy fekete Szűz-Mária-szoborral. A Notre-Dame a középkorban a leglátogatottabb búcsújáró helyek közé tartozott. Belső falán több különféle hálaajándékon kívül egy óriási kard látható, amelyről a hagyomány azt tartja, hogy Rolandé volt. A szikla tetejét egy 14. századi erősség koszorúzza.

Excalibur

Rocamadour-ban 2024. július elején 1300 év után egyszerűen eltűnt a sziklából a Durandal, az a legendás kard, amit az Artúr királyhoz köthető Excalibur francia változatának tekintenek. A fegyver már 1300 éve állt a sziklafalban.

A dél-franciaországi Rocamadourból származó Durandal-kardot feltehetően ellopták, annak ellenére, hogy a földtől majdnem 10 méter magasan lévő kőhöz volt láncolva. A Durandal a francia epikus irodalomban Roland, a legendás paladin, vagyis lovag, Nagy Károly tisztjének kardja volt, ami állítólag elpusztíthatatlan volt.

„Rocamadourt megfosztották egy részétől, de még ha csak egy legenda is, a falunk és ennek a kardnak a sorsa összefonódik” – nyilatkozta Dominique Lenfant helyi polgármester.

A Durandalt a 11. századi Roland éneke című költemény is említi. Az eposz a kard mágikus erejéről szól, miszerint a harci eszközben benne volt Szent Péter egyik foga, szent Bazil vére és Szent Denis haja, sőt mielőtt Rolandnak adták volna, Nagy Károly egy angyaltól kapta.

Roland állítólag a Roncevaux-hágónál vívott csatában bekövetkezett halála előtt megpróbálta a kardot egy sziklán összetörni, hogy az ne kerüljön a szaracén sereg kezébe. A csatában bekövetkezett halála előtt Roland végül állítólag a levegőbe dobta, ezután a kard csodával határos módon több száz kilométert tett meg, és beágyazódott Rocamadour sziklafalára.

A város annyira értékesnek tartotta a fegyvert, hogy amikor a Cluny Múzeum 2011-ben ki akarta állítani, egy városi tanácsos és egy biztonsági őr kísérte.Tartomány:Occitanie
Cím:Rocamadour
GPS: 44° 47′ 57.7788″, 1° 37′ 4.4436″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward