» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Értékeld Te is:

Montecristón, a Földközi-tenger festői szigetén óriási kincsek lehetnek elásva. A szigetet Alexandre Dumas író tett híressé, a Monte Cristo grófja c. regényében csodálatos kincsekről ír, amelyeket Vörösszakállhoz hasonló kalózok ástak el itt.


A kincseket, azonban senki sem keresheti meg. Évente mindössze 1000 turista látogathatja meg a természetvédelmi területet, miután 3 évet vártak az engedélyre. És az ásatások szigorúan tilosak.

Hogy mi is pontosan és hol van a feltételezett kincs, rejtély. A szóbeszéd az elrejtett zsákmányról a 13. században kezdett terjedni, amikor a szigeten található San Mamiliano kolostor hirtelen nagyon meggazdagodott. 

A rendet a 7. században alapították és az első kápolnájukat egy barlangba építették. De idővel óriási vagyonra tettek szert a nemesi családok adományainak köszönhetően.

Azonban sokan úgy gondolják, hogy a török kalóz, vagy ismertebb nevén Barbarossa (Vörösszakáll) itt ásta el a zsákmányát a 16. században, miután éveket töltött a kereskedő hajók kifosztásával.

1553-ben megtámadta a kolostort és a szerzeteseket elfogta és eladta rabszolgának. Talán felfedezte gazdaságukat és aztán itt ásta el saját kincseit is?

A görögök Oglasának vagy Ocrasiának nevezték el a sziklák sárga színe miatt. A rómaiak Mons Jovis-nak hívták, mivel a legmagasabb sziklán egy oltár állt Juppiternek, amelynek nyomai még ma is láthatók.

Alexandre Dumas sohase járt  Montecristón. Amikor a 19. század közepén megírta könyvét (Monte Cristo grófja), a Toszkána partjaival szemközti sziget lakatlan volt. Az olasz egységesítést követően, 1878-tól börtönként működött, később pedig III. Viktor Emánuel király vadászbirtoka lett.

1971-ben természetvédelmi területté nyilvánították, az Archipelago Toscano Nemzeti Park része. A külvilágtól elzárt sziget nem szerepel a hajózási útvonalakon, partjainál tilos kikötni, nem engedélyezett a halászat és a fürdés sem. A gránitsziklák alkotta, 1039 hektáros szigetet az Európai Unió biogenetikai rezervátumnak nyilvánította, ahol fennmaradtak másutt már kihalt ősi állat- és növényfajok. A sziget természetes illatlaboratóriumként is ismert.

A turisták csak úgy juthatnak el, ha jóval előre foglalnak helyet a szigetre induló túrák valamelyikére. A látogatók találkozhatnak a hegyi kecskékkel, amelyek egyike Montecristo kevés állandó lakosának. Tartomány:Toscana
Cím:Montecristo
GPS: 42° 20′ 8.54844″, 10° 18′ 37.8036″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward