Üvegfelhő nyílt Párizsban

2014. november 8.

print

Üvegfelhő nyílt Párizsban

Imbolygó vitorlás hajóra, hatalmas jéghegyre emlékezteti a szemlélődőt Párizs új extravagáns épülete. A Louis Vuitton Alapítvány múzeumát a 85 éves Frank Gehry sztárépítész tervezte. Itt kapott helyet a Louis Vuittont is gyártó, Bernard Arnauld iparmágnásnak és szenvedélyes műgyűjtőnek 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye.

Imbolygó vitorlás hajóra, hatalmas jéghegyre emlékezteti a szemlélődőt Párizs új extravagáns épülete. A Louis Vuitton Alapítvány múzeumát a 85 éves Frank Gehry sztárépítész tervezte. Itt kapott helyet a Louis Vuittont is gyártó, Bernard Arnauld iparmágnásnak és szenvedélyes műgyűjtőnek 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye.

 


A szokatlan épület jól tükrözi a Fondation Louis Vuitton szellemét: egyedülálló, kreatív, újító. Az üveg használatával légiességet, világosságot kívántak adni az épületnek, mindezt úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a Bois de Boulogne 19. századi parkjához. Az Eiffel-torony és a La Defense negyede között elhelyezkedő épület teraszairól egyedülálló kilátás nyílik Párizsra és a környező Jardin d'Acclimatation fás területére.

 


A 100 millió euróba kerülő, 13 év alatt elkészült épületen 100 mérnök és 3000 munkás dolgozott. Mintegy 12 ezer négyzetméter alapterületen 11 galéria várja majd a látogatókat.

 


Itt kapott helyet a Louis Vuittont is gyártó, Bernard Arnauld iparmágnásnak és szenvedélyes műgyűjtőnek 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye, de lesznek kortárs időszaki kiállítások és kulturális rendezvények is.

 


A múzeum október 27-én nyílt meg a nagyközönség számára, évente 800.000 látogatóra számítanak. Acsupa üveg múzeum tulajdonjoga 50 év múlva átszáll Párizs városára.


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play