» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna » Bologna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A gelato történetét mutatja be a Bologna közelében taláható fagylaltmúzeum.


Nemcsak a fagylaltkészítéshez használt gépeket, a fagylalt gasztronómiai történetét is bemutatja a Bologna közelében fekvő, Anzola Emilia fagylaltmúzeuma, amelyet a Carpigiani cég indított útjára.

Fagylaltot már az ókori Rómában is ettek, tömegtermékké a 19-20. század fordulóján vált, amikor arisztokrata cukrászkészítményből akárhol fogyasztható, globális édesség lett.

Ebben a hordozható tölcsér segített, amelynek elkészítését a múzeum az Egyesült Államokba kivándorolt olasz fagylaltos mesternek, Italo Marchininek tulajdonítja, aki 1903-ban szabadalommal kötötte nevéhez a tölcsért. A múzeumban említést kap a szír származású Ernst Hamwi is, aki az 1904-es Saint Louis-i vásáron már tölcsérben árulta saját készítésű fagylaltját.

Anzola Emilia múzeuma húsz fagylaltgépet mutat be, közöttük a 19. században kézzel hajtott keverőktől a bolognai Otello Cattabriga 1927-ben működésben helyezett motoros fagylaltgépéig, de láthatók a legmodernebb technológiával üzemeltetett gépek is.

Az állandó fagylaltkiállítás fényképekkel, a fagylaltról szóló könyvtárral és irodalmi idézetekkel is a gelato jelentőségét hirdeti - többek között Tolsztoj és Proust is méltatta az olasz fagylaltot.

A negyvenes évektől fagylaltgépet gyártó Carpigiani saját üzeme területén nyitotta meg a fagylaltmúzeumot. Emellett működik a Carpigiani University fagylaltkészítési egyetem is.

A múzeumba a belépés ingyenes!Tartomány:Emilia-Romagna
Cím:Anzola dell'Emilia, Via Emilia 45
GPS: 44° 32′ 28.15116″, 11° 12′ 40.74336″
Honlap: http://gelatomuseum.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward