A bécsi bérlet jóval olcsóbb, mint a BKV-bérlet!

2015. január 3.

print

A bécsi bérlet jóval olcsóbb, mint a BKV-bérlet!

Év elejétől megújul a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien éves bérlete. Az új úti okmány bankkártya formátumú lesz és hologrammal is ellátják a hamisítás ellen. Változatlan marad viszont az ára: 365 euró, fele az éves budapesti BKV-bérletnek. 

Az év során összesen 640 ezer éves bérletet cserélnek le az osztrák fővárosban, megújul ugyanis a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien rendkívül népszerű terméke. Az utasoknak ezentúl laminált kartonpapír helyett praktikus plasztikkártyát kell majd felmutatniuk az ellenőröknek. További biztonsági elemként pedig hologrammal is ellátták az új úti okmányt.


Copyright fotó: Wiener Linien

Az új bérlet fokozatosan váltja majd fel a régit, amelyek tulajdonosai nyolc héttel a lejárat előtt részletes tájékoztatást kapnak a cseréhez és megújításhoz szükséges tennivalókról. Többek között nekik kell ugyanis feltölteniük a fényképüket, és mostantól online kezelhetik személyes adataikat is. Így például kényelmesen, néhány kattintással módosíthatják a lakcímüket vagy a számlaszámukat, ha az időközben megváltozott.

Az éves bérletet 1982-ben vezették be, és tíz év alatt több mint duplájára nőtt a száma. Az igazi robbanás azonban 2012-ben következett be, amikor 365 euróra csökkentették az árát. Csak abben az évben 140 ezerrel, 363 ezerről 501 ezerre emelkedett az éves bérlettel rendelkezők száma. Jelenleg pedig már 640 ezren utaznak ilyen okmánnyal a zsebükben.

A Wiener Linien bérlete európai összehasonlításban az egyik legolcsóbb a kategóriájában napi 1 eurós árával. A hamburgiaknak például több mint 900, a londoniaknak pedig 1.600 eurót kell kifizetniük, hogy egy éven át használhassák városuk tömegközlekedési eszközeit.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play