Ezek 2014 legjobb francia dalai

2015. január 8.

print

Ezek 2014 legjobb francia dalai

Minden évben átadják az NRJ Music Awards-ot, amely Franciaország legrangosabb zenei díjátadója. Az idei műsorban fellépett a One Direction, Robin Schulz és a Lilly Wood and The Prick, Lenny Kravitz, David Guetta, a Coldplay és az egyik díjat Paris Hilton adta át.Minden évben átadják az NRJ Music Awards-ot, amely Franciaország legrangosabb zenei díjátadója, ezt a külföldi sztárok megjelenése is bizonyítja: az idei műsorban fellépett a One Direction, Robin Schulz és a Lilly Wood and The Prick, Lenny Kravitz, David Guetta, a Coldplay és az egyik díjat Paris Hilton adta át.

 


A nyertesek kilétét 100%-ban a közönség dönti el: a hivatalos honlapon bárki szavazhatott kedvencére.

 


Legjobb frankofón női előadó

Tal izraeli származású francia énekesnő, aki immár harmadszorra nyert az NRJ-n díjat. Első albuma háromszoros platina minősítést kapott, többek közt ezen szerepelt a Le sense de la vie című hatalmas népszerűségre szert tevő száma is. Ezt a sikert sikerült felülmúlnia az idén megjelenő, a második lemezével, az Á l’infini-vel, mely már nemzetközi szinten is viszonylag ismertté tette. A kategória további jelöltjei Shy’m, Maude és Joyce Jonathan voltak.

 


Legjobb frankofón férfi előadó

Immár 11-re növelte rekordját a legtöbb NRJ díj tekintetében M. Pokora. A mindössze 29 éves énekes már 10 éve a franciák kedvence: számos díj birtokosa, albumai mind több százezer példányban keltek el. Nemzetközileg is ismert, hiszen Lengyelországban és Németországban is nyert már díjakat. Mivel Strasbourg-ban született, idén ő kapcsolta fel a karácsonyi világítást a városban. Népszerűségét az is jelzi, hogy idén kiket győzött le: kategória további jelöltjei David Guetta, Stromae és Keen’v voltak.

 


Legjobb frankofón együttes/duó

Ebben a kategóriában nem született nagy meglepetés: a Daft Punk nyerte a díjat. Bár karrierjük már 1993-ban elkezdődött, igazi, nemzetközi sikerre csak 2013-ban tettek szert, a Random Access Memories albumukkal, azon belül is a Pharell Williams-szel közösen előadott Get Lucky-val. A szám az egész világot bejárta, számos országban (köztük Magyarországon is) vezette a slágerlistákat, Grammy díjat nyert, megjelent a 2014-es téli olimpián megnyitóján a tűzoltó zenekar előadásában, és a Forma 1-ben a Lotus F1 Team autóján is rajta volt a logójuk. A kategória további jelöltjei a Kyo, az Indochine és az elefántcsontparti Magic System voltak.

 

 

Az év frankofón felfedezettje

Ezt a díjat Kendji Girac nyerte, akit a Voice című tehetségkutatóban ismert meg a világ. Szeptemberben megjelent első lemeze azonnal a slágerlisták elejére repítette, és még ma is benne van az első tízben. Zeneszámaiban nagy befolyása van a flamencónak, a spanyol és cigány zenének. A kategória több jelöltje Black M, David Carreira és a Fréro Delavega együttes volt.

Az év frankofón dala

Ezt a kategóriát a közönség élőben döntötte el. Az 5 jelölt élőben adta elő dalát, melyekre SMS-ben lehetett szavazni a műsor folyamán. A győztes Kendji- Color Gitano lett, a másik négy jelölt Indila- Derniere Danse, Black M- Sur ma route, Fréro Delavega- Sweet Darling és Julien Doré- Paris-Seychelle voltak.

 

 

 

 

Az év klipje

Ez az a kategória, melyben nemzetközi és frankofón előadók is egyaránt versenyeztek. A győztes Black M- Mme Pavoshko című dalához készített klip lett. A guinea-i származású francia rapper a Sexion d’Assaut népszerű együttes tagja, első szólóalbuma idén jelent meg, és rögtön hatalmas siker lett, a Sur ma route dalával az élen. A kategória többi jelöltjei a Katy Perry- Dark Horse, a Stromae- Ta fete és a Pharell Williams- Happy című számokhoz készített videók.

A dal maga arról szól, hogy az énekes sose volt jó az iskolában, a tanárok utálták őt, és most több év távlatából emlékezik vissza erre.

 


Becsületdíjat kapott Stromae, aki karrierjéért és francia nyelven elért nemzetközi sikereiért kapta, illetve Lenny Kravitz, a Franciaországgal való különleges kapcsolata miatt.

Az év nemzetközi női előadója Sia lett, a férfiak közt Pharell Williams, a felfedezett Ariana Grande, a legjobb együttes a One Direction, és az év száma Sia- Chandelier lett.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play