2014 legszebb francia városai

2015. január 21.

print Hetedhétország.hu

2014 legszebb francia városai

A France2 közszolgálati tévé által rendezett versenyen 22 régió 22 városa vett részt.

A France2 közszolgálati tévé által rendezett versenyen 22 régió 22 városa vett részt, amelyek közül már több is elnyerte a Franciaország Legszebb Városkája díjat. A díj odaítélésének feltétele volt, hogy a pályázó város lakossága ne haladja meg a kétezret, és hogy műemlékvédelem alatt álló zónája legyen. A győztes a Midi-Pyrenees régióban fekvő Cordes-Sur-Ciel lett.

1.CHÂTEAU-CHALON

A Franche-Comté borrégiójában taláható városka nemcsak a Franciaország Legszebb Városkája díj birtokosa, hanem Vin Jaune bora is híres.


2. CHATEAUVILLAIN

A Champagne-Ardenne régióban található városkának a 11. század óta áll a vára.

3. SAUZON

A tengerparti városkában van Bretagne déli partjának legnépszerűbb yachtkikötője.

4. BEUVRON-EN-AUGE

A Franciaország Legszebb Városkája cím birtokosa a Alsó-Normandiában, Caen közelében fekszik, híres faszerkezetes házairól.

5. PIGNA

A meseszép városka Korzikán található.

6. SAINT-BENOIT-DU-SAULT

A Centre régióban fekvő városka a Franciaország Legszebb Városkája díjat középkori városmagjával érdemlte ki.

7. NOYERS-SUR-SEREIN

Középkori vára Burgundia egyik legszebb vára, és meg is kapta a Franciaország Legszebb Városkája díjat.

8. CHARROUX

Franciaország Legszebb Városkája díjat kiérdemelt városnak mozgalmas történelme volt. Az Auvergne régióban fekvő Charroux már a bronkorban lakott volt. A középkorban városfalat és nyolc tornyot építettek köré. Az 1400-as években a pestis, majd később a hugenották pusztították a lakosságot. 1662-ben a Bourbonok székhelye lett.

9. ANTRAIGUES-SUR-VOLANE

A város a Rhone-Alpes régióban, a Monts d’Ardèche naturpark területén fekszik. Antraigues a középkor óta a művészek kedvelt lakhelye. Híres bazaltsziklán álló vára, amely a város felett trónol. Itt lakott Jean Ferrat (1930–2010), híres francia zeneszerző és énekes, Antraigues inspirálta a közkedvelt sanzont, a La Montagne-t.

10. ARCAIS

Arcais igazi gyöngyszem a bukolikus tájban, Poitou-Charentes régióban. A város környékén 40 km hajózható csatorna van.

11. VOUVANT

A Loire-mente régióban található középkori városka nemcsak megkapta a Franciaország Legszebb Városkája díjat, hanem híres gyönyörűen faragott székesegyházáról is.

12. CORDES-SUR-CIEL

A Midi-Pyrenees régióban fekvő Cordes-Sur-Ciel-t 1222-ben Toulouse grófja alapította. Albitól északra található városkát a katharok elleni keresztes hadjárat során kiközösítették, később pedig a pestis sújtotta. Ma nyüzsgő művészeti, kézműves központ. Falai és városkapui tökéletes állapotban vannak, macskaköves utcáit gótikus házak övezik.

13. GOURDON

A városka a dél-francia Provance-Alpes-Cote-D’Azur régióban, Nizza felett található, 760 m magasban. A térség egyik leglátványosabb hegyi faluja. A városkából és középkori várából pazar kilátás nyílik a környékre. Ellátni a tengerig is, szép időben Nizza, Antibes, Cannes is látható. A vár kertjét a 17. században André Le Nôtre tervezte. Gourdon elnyerte a Franciaország Legszebb Városkája díjat.

14. SEPTMONTS

A pikárdiai Septmonts-t hét domb veszi körül, innen kapta a nevét. Híres látványossága a püspöki kastély, melynek 43 méters tornya a püspök hatalmát jelképezte.

15. SEBOURG

Sebourg egy középkori templom köré épült. A Nord-Pas-De-Calais régióban található várost a békét és nyugalmat kedvelők keresik fel.

16. MARVILLE

Marville Lotraingiában, a belga határon található. A város nagyon gazdag műemlékekben, 18 épület is védett a Marville-ban. A turisták mindig fekeresik a Saint-Hilaire kápolna csontházát.

17. CHAMBON-SUR-VOUEIZE

Chambon-sur-Voueize egy ősi erődített város Limousin régióban, annak köszönheti növekedését, hogy itt kolostort alapítottak a kilencedik században. A város zarándokhellyé vált, miután felépült az impozáns románkori apátság.

18. GREZ-SUR-LOING

A műemlékekben gazdag Grez az Ile-De-France régióban fekszik.

19. SAINTE-ENIMIE

A Languedoc-Roussillon régió városkája a kenusport egyik francia központja. A festői városka a Gorges du Tran szurdokban fekszik, mellyel elnyerte a Franciaország Legszebb Városkája díjat.

20. ETRETAT

A normandia partoknál található városka híres meredek sziklafaláról, mely több festőt is megihletett, köztük volt Claude Monet, Henri Matisse is.

21. ANDLAU

Andlau Elzász bortermelő vidékén, Straßbourgtól 28 km-re délnyugatra fekszik.

22. LABASTIDE D’ARMAGNAC – RÉGION AQUITAINE

Aquitania mai területe már az őskorban lakott volt, erre utaló nyomokat találhatunk a Lascaux-i barlangban, amelynek falait 15 ezer éve ősemberek festették ki. Az 1291-ben alapított városkában, ha barlangrajzokat nem is találunk, de cserébe bolyonghatunk a hangulatos középkori utcákon.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play