Monaco ünnepei

2015. január 23.

print

Monaco ünnepei

Monacóban szinte minden nap van valamilyen esemény. A hagyományőrző ünnepek mellett az egész év rendezvényekből áll.





Fête de Sainte Dévote

Saint Devote a Monacói Hercegség és az uralkodó hercegi család védőszentje, január 27-én tartják ünnepét.


Fotó: visitmonaco

A kikötő mellett álló Saint Devote templomot 1870-ben építették, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Monaco védőszentje egy galamb vezetésével a partra vetődött, miután Afrika partjainál hajótörést szenvedett.


Fotó: visitmonaco

A szent relikviáit a középkorban kalózok lopták el, akiket elcsíptek, hajójukat pedig felgyújtották. Minden évben január 27-én a templom bejárata előtt elégetik a hajó másolatát.

Le Concours de Langue Monégasque

1981 óta monacói önkormányzat minden évben versenyt rendez, június 23-án Monaco nyelvéből, kultúrájából és történelméből. A Monacói Hercegség hivatalos nyelve a francia, az őslakosok azonban még beszélik a monacói nyelvet, sőt igyekeznek megőrizni. Ezt a célt szolgálja a minden évben megrendezett verseny.

A 20. században a monacói lakosság egyre jobban franciásodni kezdett, és az 1970-es években már közel volt a monacói nyelv a kihaláshoz. Ezt azóta úgy sikerült elkerülni, hogy a monacóit a francia mellett tanítani kezdték az iskolákban. Monaco óvárosában ma is kétnyelvű francia-monacói utcanévtáblák vannak.

La Saint Jean

Monacóban is megrendezik a nyári napfordulókor, június 24-én Keresztelő Szent János ünnepét. Ilyenkor a Hercegi Palota előtt, június 23-án éjszaka egy hatalmas máglyát táncolnak körbe.


Fotó: visitmonaco

La Saint Roman

St. Roman Monaco egyik védőszentje, ünnepe július végétől augusztus elejéig tart. Az ünnepség tetőpontja augusztus 9-én van, St. Roman valódi napján, ekkor Monaco katedrálisában felszentelik az oltárt.

La Fête Nationale

A Hercegség Nemzeti Napját III. Károly herceg találta ki 1857-ben, időpontja megegyezett az Uralkodó Herceg Védőszentjének napjával, ezért az akkor még egy mozgó ünnep volt. 2005-ben, Albert herceg trónra lépésekor eldöntötte, hogy akkortól kezdve mindig november 19. lesz ez az ünnep, és átnevezte Saint Rainier ünnepévé, az apja emlékére.


Fotó: visitmonaco

La Sainte Cécile

Saint Cecília a zenészek védőszentje. Az ünnepét Monaco nemzeti ünnepe után rendezik meg, november 19-ét követő vasárnap. A parádét a városban tartják, a szentmise után, ekkor minden hivatalos monacói együttes fellép.

La Saint Nicolas

Saint Nicholas napját december 6-án ünneplik. Régen a tengerészek ilyenkor hozzá imádkoztak védelemért. Egy temploma is volt a 13. században a monacói sziklán, ott, ahol ma a katedrális áll. A Szent Miklós katedrálisban látható a 18 részből álló Saint-Nicholas-oltárkép, amelyet Louis Bréa 1500 táján készített

U Pan de Natale

U Pan de Natale, azaz Monaco hagyományos karácsonyi kenyerének ünnepét december 24-én tarják meg. Ekkor Monaco összes péksége egy régi recept alapján sütött kenyeret árul. Azt a receptet használják, amit Lazare Sauvaigo hagyott hátra, egy késő monacói költő, történész és helyettes elnök. 


Fotó: visitmonaco


Fotó: visitmonaco


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play