Fokozott lavinaveszély van Ausztriában

2015. március 31.

print

Fokozott lavinaveszély van Ausztriában

Fokozott lavinaveszély van érvényben Tirol, Salzburg, Alsó-Ausztria, Karintia és Vorarlberg tartományokban - közölték április 3-án az illetékes hatóságok.





Fokozott lavinaveszély van érvényben Tirol, Salzburg, Alsó-Ausztria, Karintia és Vorarlberg tartományokban - közölték április 3-án az illetékes hatóságok.

Az Ybbstaler és a Rax Alpokban, valamint a Schneeberg hegy magasan fekvő részein az ötfokozatú skálán négyes, az alsó-ausztriai alpok többi részén hármas szintű lavinaveszély van érvényben. A nagy szél miatt hótorlaszok is nehézséget okozhatnak, a nagy tömegű hó miatt hirtelen lavinaomlás is előfordulhat. A helyi lavinaszolgálat közlése szerint az Alpok alsó-ausztriai részén 80 centiméter hó hullott az utóbbi napokban.

Salzburg tartományban péntekre az ötös skálán négyesről hármasra mérséklődött a lavinaveszély, azonban 1800 méter felett a lavinatáblák megcsúszása továbbra is veszélyt jelenthet. A lavinaszolgálat arra figyelmeztet, hogy itt akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de akár spontán módon is megindulhat a hótömeg. Lavinaveszély miatt a Mühlbach és Hochkönig közötti B164-es utat már csütörtök este lezárták, péntek délelőtt a B165-os út egy része került útzár alá.

Vorarlbergben is kritikus a helyzet, kétezer méter felett négyes, a többi területen hármas fokozatú riasztás van érvényben, a síelőket ezért fokozott óvatosságra intik. A tartományban csütörtök óta 1200 méter felett 25-40 centiméter, az utóbbi három napban összesen már nyolcvan centiméter hó hullott.

Tirolban
hármas, egyes területeken azonban négyes fokozatú riasztás van érvényben. A szakértők itt is arra figyelmeztetnek, hogy spontán lavinaomlások is előfordulhatnak.

Karintiában a frissen hullott hó és az erős szél miatt négyes fokozatú lavinaveszély van életben. A legtöbb hó a tartomány északi részén fekvő Hohe Tauern térségében esett, csaknem 35 centiméter, de a Nockberge vonulatainál is meghaladta a 15 centimétert a friss hó mennyisége.

Húsvétra hideg és változékony időt jósolnak Ausztriában. Az ünnepi hétvégén három és tíz Celsius-fok között lesz a hőmérséklet, vagyis öt fokkal lesz hidegebb a szokásosnál, újabb havazás is előfordulhat - közölte az osztrák meteorológiai központ (ZAMG). Húsvét hétfőn az ország déli részében, Tirol és Vorarlberg tartományokban napsütés várható, de szeles, változékony lesz az idő, hózápor és eső is előfordulhat.

MTI




Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play