Vikingek költöztek Schallaburg várába

2015. április 26.

print

Vikingek költöztek Schallaburg várába

Ausztriában bemutatott eddigi legátfogóbb kiállítás látható a viking korról és a vikingek történetéről az alsó-ausztriai várkastélyban, Schallaburgban.

Ausztriában bemutatott eddigi legátfogóbb kiállítás látható a viking korról és a vikingek történetéről az alsó-ausztriai várkastélyban, Schallaburgban.

 


A vikingekről számos olyan téves és általános kép él, amelyet az utóbbi évtizedek régészeti és történelmi kutatásai jelentősen megváltoztattak. Ezeket az új ismereteket és a vikingek mindennapjait mutatja be a schallaburgi tárlat csaknem 500 tárgy segítségével. Kiderül az is, hogy a vikingek magukat nem is így nevezték és a valóságban nem is hordtak szarvakkal ellátott sisakot, csupán Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operájában ábrázolták őket így.

 
A kiállítás 23 termében csaknem 1300 négyzetméteren mutatják be a vikingek közösségi és családi életét, vallási és temetkezési szokásaikat. Látható az a fontos kutatási eredmény is, hogy a viking közösségben élő nők összehasonlítva az akkori társadalmi szokásokkal igen önállóak voltak, akár harcokban is részt vettek.

 


Az interaktív tárlaton a vikingek rúnaírásával szöveget lehet fejteni, bemutatkoznak a viking mitológia fontos istenei, megismerhetők azok a ma is használatos német szavak, amelyek a vikingektől eredeztethetők, kipróbálható, hogy mennyire nehéz felemelni egy viking kardot és beszerezhető a vikingkori kenyér receptje is.

A vikingek örökségével kapcsolatban mai napig fontos munkálatok zajlanak. A bécsi Ludwig Boltzmann kutatóintézet Norvégiában, Svédországban és Dániában folytat kutatásokat, a látogatók a legújabb vizsgálati módszereiket is megismerhetik.

 


A november 8-ig nyitva tartó tárlat a Svéd Történeti Múzeummal, a Museums-Partner Innsbruck és a Lokschuppen Rosenheim kiállítóközponttal közösen készült, a nyár folyamán pedig számos kísérőprogramot kínál a rendezvény.

A kiállítás megtekintése után érdemes a kastélyt is bejárni, a 16. századból származó árkádos, terrakotta figurás udvar, a román stílusú lakótorony, a gótikus kápolna, a történelmi lovagi torna pálya és a három kerengő felejthetetlen élményekkel gazdagítja a látogatókat. A kastély szívében gyönyörű angolkert található, amelyet egyedülállóan szép, fából készült díszítések és dísznövények öveznek. Két almáskert is hangsúlyozza a gyümölcsfák a reneszánsz korszak díszkertjeiben betöltött jelentőségét.

A kastélylátogatáson elfáradt gyerekeket egy kalandjátszótér várja sok izgalmas játékkal. Különleges attrakció a 30 m hosszú és 6 m magas meg- és bemászható, csúszdászható Schallaburg Sárkány.

MTI/Hetedhetorszag.hu

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play