Giro d’Italia 13. szakasz

2015. május 22.

print

Giro d’Italia 13. szakasz

A világbajnok belga Philippe Gilbert nyerte csütörtökön a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, összetettben pedig továbbra Alberto Contador áll az élen, a spanyol klasszis 17 másodpercesre növelte előnyét. Pénteken a Montecchio Maggiore és Jesolo közötti 147 km-es etap vár a mezőnyre.

A világbajnok belga Philippe Gilbert nyerte csütörtökön a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, összetettben pedig továbbra Alberto Contador áll az élen, a spanyol klasszis 17 másodpercesre növelte előnyét. Pénteken a Montecchio Maggiore és Jesolo közötti 147 km-es etap vár a mezőnyre.

 


A 13. szakasz ennél síkabb már nem is lehetne, a sprintereknek tökéletes lehetőség lehet.

Renato Laghi, korábbi versenyző: „Az ilyen szakaszokon nagyon sok múlik a versenyzőn. Én nem nagyon szerettem őket, mert a csapatoknak, amelyekben versenyeztem, nem volt sprinterük és a mezőny mindig együtt maradt. Akkoriban még nem olyan, hogy sprintervonat, a legtöbbeknek egy felvezető emberük volt. Szóval, én, mint segítő, csak gurultam a többiekkel együtt. Az ilyen szakaszok nem mindig jók a versenyzők mentalitásának. A kerékpárosoknak kell a versenyzés. Mondok egy példát:1971-ben 3600 km-t tettünk meg különösen sok heggyel. Az első pár nap különösen nehéz volt, és mindig egyre jobban éreztem magamat a verseny előrehaladtával. Június 10-én lett vége Milánóban, és másnap reggel már kezdődött a Svájci kör Zürichben. Ez 32 nap folyamatos versenyzést jelent, és ha jól tudom, ez mind a mai napig rekordnak számít…”

 


Montechhio Maggiore

Montecchio Maggiore a Rómeó és Júlia történetéről vált híres, a két szomszédos kastély miatt- a szóbeszéd szerint a Montague és a Capulet család lakott itt.

Állítólag tényleg ez a két kastély inspirálta Luigi da Portát, az eredeti történet íróját, amit aztán Shakespeare tett világszerte ismerte.

 


A Castello della Villa, más néven Rómeó kastélya egész jó állapotban maradt fenn, állnak a falak és a torony. Az udvaron gyakran tartanak előadásokat és koncertek. A Castello di Bella Guardia, azaz Júlia kastélya ma egy éttermet lát vendégül csodálatos kilátással. Az utat a két várhoz Via San Valentino-nak hívják.

A közeli Villa Cordellina Lombardi-ban Tiepolo freskók találhatóak a szerelmes párról.

 


A város híres a mostarda vicentina feltalálásáról, amely egy mustár kandírozott gyümölcsökkel. Borok a Recioto di Gambellara (fehér és pezsgő) és a Lessini Durello (pezsgő).

Jesolo

Jesolo egy világszerte ismert üdülőparadicsom Veneto régióban, amely talán Velence közelségének is köszönhető. Itt található Olaszország egyik leghosszabb strandja, majdnem 13 kilométeren keresztül húzódik, amelyet sűrűn szegélyeznek a szállodák, boltok és más attrakciók.

 


Jesolo eredete a Római Birodalom bukásáig vezethetők vissza, amikor a barbár törzsek (például a hunok) betörtek Itáliába, és elkergették a lakosságot a tengerparti mocsaras területre. A legtöbben, ide a velencei lagúna környékén telepedtek le.

A turizmus a 20. században kezdett beindulni, de sajnos ilyenkor még nem voltak szabályozva a hotelek és más épületek száma a parton, ezért Jesolónak nincsen olyan igazi tengerparti sétánya, mint a többi olasz városnak.

 


Itt található az Aqualandia, Európa legnagyobb víziparkja. A Pista Azzura Európa leggyorsabb gokartpályája, 1962 óta még Ayrton Senna, Alain Prost és Michael Schumacher, a maiak közül Lewis Hamilton is versenyzett itt. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play