Fedezze fel az Ötscher világát!

2015. június 1.

print

Fedezze fel az Ötscher világát!

Alsó-Ausztria idei tartományi kiállítása három helyszínen mutatja be az Ötscher alpesi térséget. A kiállításhoz kapcsolódóan ezenkívül 15 ÖTSCHER:REICH-állomás és két körtúra is várja az érdeklődőket. A kiállítás ideális kiindulópont az alpesi Mostviertel felfedezéséhez is.2015.november 1-ig látogatható az az izgalmas tartományi kiállítás, amelyik három helyszínen mutatja be az Ötscher alpesi térség történelmét. A kiállításhoz kapcsolódóan ezenkívül tizenöt ÖTSCHER:REICH-állomás és két körtúra is várja az érdeklődőket. A kiállítás ugyanakkor ideális kiindulópont az alpesi Mostviertel felfedezéséhez is.

 


Mindent az Ötscher csúcsról

A keleti Alpenbogen legjellegzetesebb csúcsa az Ötscher, ami a Mostviertel alpesi világának felfedezésére irányuló számos túra kiindulópontja. Az 1893 méter magas „Atyácska” (Ocsán, ősszláv), valamint a környezete egyedülálló, ugyanakkor jellemző a teljes alpesi térségre. A Pielachtal és az Eisenstraße kis parasztgazdaságokra tagolt kultúrtája Gaming és Annaberg környékén az Alpok erőkben gazdag régiójában folytatódik.

 


Az Alpok egyik utolsó őserdeje, az Ötscher-árkok elágazó szurdokai, a hit és a zarándoklat története, a kovácsok kalapálása az Eisenstraßén, a favágók élete, Carolus Clusius felfedezései, az élénkpiros húsos som, Puchenstuben csillagos éjszakái, és a teljes alpesi térség álmodozóinak és úttörőinek az életrajza – a „ÖTSCHER:REICH – Az Alpok és mi” című 2015-ös Alsó-ausztriai Tartományi Kiállítás anyaga ebből áll össze.

 


A kiállítás olyan izgalmas kérdéseket is felvet az alpesi Mostviertel történelmével kapcsolatban, amelyek a Côte d’Azur-től egészen Szlovéniáig jelentőséggel bírnak, és válaszokat adnak az alpesi térség jövőjére vonatkozóan.

 


A kiállítás három helyszínen rendezték meg: Frankenfels-Laubenbachmühlében, Neubruckban, és az újjonnan létesített Naturparkzentrum Ötscher Basisban, a mostvierteli Wienerbruckban.

Frankenfels-Laubenbachmühle: Az ÖTSCHER:REICH világa

Frakenfels-Laubenbachmühlében a nemrégiben újonnan útjára indított mariazelli kisvasút üzemközpontjában az alpesi emberek történelme ismerhető meg.

 


A mariazelli kisvasút lenyűgöző és díjjal jutalmazott faszerkezetes új üzemközpontjában személyes történeteken keresztül nyerhetünk betekintést az Ötscher-régió hagyományos életvilágába. A kiállítás látogatói két szinten tekinthetnek be a protestáns fakitermelők életébe, válhatnak zarándokokká úton Mariazellbe, tehetnek nyári kirándulást a mariazelli kisvasúttal, tudhatnak meg még többet a Elő-Alpokban folyó mezőgazdasági termelésről, valamint arról, hogy Puchenstubenben miért látunk többet, ha sötét van.

A kiállítás ideális kiindulópontja az ÖTSCHER:REICH-ba teendő kirándulásnak, foglalkozik többek között a fenntartható turizmus kérdéseivel. Ezáltal az ÖTSCHER:REICH múltjára és jövőjére vetett pillantás az egész alpesi térségre vonatkozó víziót vetíti elénk.

Neubruck: történelmi és jövőre vonatkozó víziók

A neubrucki Töpperschlossban maga az Alpok, illetve a helyi nyersanyagok , főleg a vas kinyerése és feldolgozása áll a középpontban.

 


A kiállítás látogatói az alpesi térség úttörőivel és álmodozóival találkozhatnak. Ezek az izgalmas személyiségek felismerték, hogy az alpesi élet különleges találékonyságot igényel. A kiállítás a helyi nyersanyagok, kiváltképp a vas kitermeléséről és feldolgozásáról szól, betekintést nyújt a kovácslegények és kovácsmesterek, valamint asszonyaik mindennapi életébe.

A múlt természettudományos felfedezései és fejlesztései kínálnak új perspektívát a régió jelenére és jövőjére nézve. Nem véletlen, hogy a neubrucki Töpper-kastély, a mostvierteli úttörő egykori rezidenciája biztosít helyszínt a kiállításnak. Andreas Töpper (1786-1872) egyszerű kovácslegényből lett a Monarchia legjelentősebb magánvállalkozója, aki Európa legmodernebb vashengerművét üzemeltette, nyolcszáz helyi munkásnak biztosítva munkalehetőséget.

Wienerbruck: A bakancsod ne feledd! Túra az Osztrák Grand Canyonban

Innen a mariazelli kisvasúttal indulunk tovább Wienerbruckba, az újonnan létesített Naturparkzentrum Ötscher-Basisba. Az impozáns Ötscher a Mostviertel legmagasabb hegye. Ez az egyik legszebb kiindulópont az ÖTSCHER:REICH felfedezéséhez – vagy kedvcsinálóként a természeti park egyik túravezetőjével, vagy pedig egy kiadós túrával az Ötscher szurdokaihoz és vízeséseihez.

 


A kiállítás látogatói Frankenfels-Laubenbachmühléből indulva a mariazelli kisvasút új „Himmelstreppéjével” (Mennyei lajtorjájával) alig negyvenöt perc alatt elérik az újonnan létesített Ötscher-Basis Natúrparkcentrumot az Ötscher-árkok, az Osztrák Grand Canyon bejáratánál. Itt maga az Ötscher áll a középpontban.

 
Az Ötscher-árkokat nem véletlenül választotta az osztrák Alpesi Egyesület és az „Österreichs Wanderdörfer” nevű szervezet 2011 szeptemberében Ausztria legszebb túrahelyének. A kirándulás a kényelmes sétától a kiadós gyalogtúráig kínál lehetőségeket. Külön erre a célra képzett helyi túravezetők személyes megközelítésben mutatják be az elbűvölő természetet az alpesi Mostviertelben. Pihenni és éjszakázni természetesen nem csak az újonnan nyílt Vorderötscher menedékházban lehet.

A kiállítások Mariazelli kisvasúttal érhetők el

A mariazelli kisvasút új szerelvényeivel a 2015-ös Alsó-ausztriai Tartományi Kiállítás helyszínei kényelmesen megközelíthetőek. A „Himmelstreppe” a kiállítás ideje alatt óránként közlekedik. A 2015-ös Alsó-ausztriai Tartományi Kiállítás meglátogatására feljogosító belépőjegy magában foglalja a Frankenfels-Laubebachmühle és Wienerbruck közötti oda-vissza utat a mariazelli kisvasúton, valamint a Frankenfels-Laubenbachmühle és Neubruck közötti oda-vissza utat a shuttlebusszal. Aki több ÖTSCHER:REICH-állomást meg szeretne látogatni, annak az ÖTSCHER:REICH-napijegyet ajánljuk 24,90 euróért, ugyanis ez magában foglalja nem csupán a belépőjegyet, hanem a shuttlebusz illetve a mariazelli kisvasút használatát is a teljes vonalon egy egész napra. Aki sportosan szereti, előzetes bejelentés alapján a kerékpárját is magával viheti a mariazelli kisvasúton. Az ÖBB Kulturgenuss fantázianevű kombinált menetjegyével már 31 eurótól eljuthatunk az ÖTSCHER:REICH-ba, ez magába foglal egy utazást az ÖBB-vel a mariazelli kisvasútig.

 


A 15 állomás legszebb helyszínei

Lunz am See: A hegymászófalu

Lunz am See a Dürrensteinre induló túráknak, a csúcs a Keleti-Alpok egyik legszebb kilátója, innen csodás panoráma nyílik a csúcsok világára. Már a túra első szakasza kilátást nyújt a Grünloch-dolinára, ami az itt mért -52,6 °C-kal Közép-Európa „hideg pólusa”. A kirándulás célpontja az Ybbstaler Hütte, ahonnan a csúcstámadás indul. Lefelé hegyi tavak mellett érünk vissza Lunzba.

 


Leckermoos és a göstlingi vadon: Érintetlen természet a Mostviertelben

Kiindulópontunk egy gondosan ápolt parasztudvar. A leckermoosi láptól emelkedőkön haladva jutunk el egy olyan természeti világba, amelyik az elmúlt évszázadokban háborítatlanul fejlődhetett. A közeli Steinbachtaltól hetente egyszer nyílik lehetőségünk arra, hogy eljussunk az Alpok utolsó nagykiterjedésű őserdejének szélére. Bepillantást nyerhetünk az oly kevés, mindeddig fönnmaradt zugok egyikébe, ahol még nem az ember az úr.

Mendlingtal: Fakitermelés

Úsztatócsatornák, zsilipek, duzzasztók, malomkerekek és gátak: hajdanában ezek az építmények jellemezték az Alpok patakjait és folyóit. A Mendling völgyében mindezt újra életre keltették. Utazást tehetünk egy olyan időbe, amikor a fa szállítása még elsősorban a patakokon és folyókon történt.

 


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play