Tour de France 9. szakasz

2015. július 12.

print

Tour de France 9. szakasz

A francia Alexis Vuillermoz győzött a Tour de France szombati, nyolcadik szakaszán, míg összetettben változatlanul a brit Chris Froome vezet. Vasárnap a Vannes és Plumelec közötti 28 kilométeres csapatidőfutam vár a mezőnyre.





A francia Alexis Vuillermoz győzött a Tour de France szombati, nyolcadik szakaszán, míg összetettben változatlanul a brit Chris Froome vezet. Vasárnap a Vannes és Plumelec közötti 28 kilométeres csapatidőfutam vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „A 28 kilométeres csapatidőfutam nehézsége a végén lévő emelkedő, a Côte de Cadoudal. Az erő e tesztje az összetett menők számára különösen fontos lesz, és akár a dobogójukba is kerülhet.”

 


Vannes kikötőjében már nagyon sok sikeres hajót építettek, számos alkalommal nyerték meg a Trophée Jules Verne-t, Franciaország egyik legnagyobb vitorlázó versenyét. A Tour de France is már 12. alkalommal áll meg itt, ezt a sort 1925-ben kezdték el - ekkor egy később Tour-győztes, Nicolas Frantz nyert.

 


Egy olyan virágbarát város, mint Vannes, kiemelten ügyel kertjeire. Az önkormányzat még tavasszal profikat kért fel, hogy készítsenek újakat és újítsák fel a már meglévő parkokat. Sokuk különleges jelentéssel bír: a La Garenne-be például 793 rózsabokrot ültettek a II. világháború idején elhunyt 793 vannes-i emlékére.

 


A Morbihan-i öböl („kis tenger” bretonul) szinte teljesen zárt, ezért partján gyakran lehet látni fürdőzőket. Belül, egy őskori tengerelöntés miatt kis szigetek tarkítják, amelyeken ritka tengeri madarak élnek.

 


Vannes régen a breton hercegek lakhelye volt, és az óváros rész ma is szinte teljesen fent maradt. Beceneve a Művészet és Történelem Városa: a macskaköves utcáival és fakeretes 17. századi házikóival ezt teljesen megérdemli. A városfalak az egyik legjobb állapotban lévők Bretagne-ban: 1911 óta védett műemlékké nyilvánították.

A Szépművészeti Múzeumban leginkább a 20. századból állítanak ki festményeket. De talán nem is ez a legérdekesebb benne: az épületében írták alá 1532-ban a szerződést Bretagne és Franciország egyesüléséről.

A Chateau Gaillard régészeti múzeumnak egy eredeti állapotában fennmaradt 15. századi ház ad otthont, ahol a breton parlament ülésezett 1456 és 1532 között.

A városban született Nominoe, Bretagne első kormányzója, Alain Resnais filmrendező, Benoît Vaugrenard időfutam világbajnok. A három testőrből ismert Aramis öregkorára Vannes püspöke lett.

Specialitásai a tengergyümölcsei, a gotchial (brióshoz hasonló sütemény), a sör és cider.

Plumelec-nek saját bicikliversenye is van: a Grand Prix de Plumelec-Morbihan. A Tour de France is már negyedszerre járt erre (legutóbb Alejandro Valverde nyert), köztük az egyik egy Grand Départ, azaz Nagy Rajt volt. A Francia Országúti Bajnokságnak is rendszeres helyszíne, így nem csoda, hogy a város beceneve a Kerékpár Városa.

 


Plumelec környéke tele van menhirekkel és dolmenekkel, amelyeket még nagyon régen a kelták emeltek. Az előbbiek óriási, függőlegesen felállított kövek, amelyeknek magassága akár a 20 métert is elérhetik. Valószínűleg vallási vagy csillagászati célokra állították őket. A dolmeneket „asztal”-szerűen rendezték el, vagyis két egymás mellett lévő kőre egy harmadikat helyeztek rá keresztbe. Ezek sírként szolgáltak.

A Chateau de Callac egy 14. századi erőd, amelynek maga XIV. Lajos király adott bárói címet 1645-ben. A második világháború alatt a francia ejtőernyősök állomásoztak itt. A négy bástyája még ma is tökéletes állapotban van.

A Domaine de Kerguehennec egy reneszánsz kastély hatalmas parkkal. Kint és bent modern művészeti alkotásokat csodálhatnak meg a látogatók.

 


Útközben át fognak haladni Saint-Nolff-on, amelyet „kis Svájcnak” szoktak nevezni. Saint-Avé egy nagyobb városka, 11 ezer lakóval. Leghíresebb látványossága a Chateau de Beauregard, ahol 1800-ban Georges Cadoudal békét kötött a huhogókkal, a francia forradalom idején a király oldalán harcoló párttal.

 


Monterblanc mellett található a Chateau de Largoët, amelyből má már csak egy őrtorony és a lakótorony maradt meg egy tó partján, amely tökéletes példája a klasszikus középkori építészetnek. Itt raboskodott VII. Henrik angol király.

 


Maga Morbihan Franciaország 56. megyéje, Bretagne tartomány része. Fővárosa Vannes, nagyobb városok még Lorient, Quiberon és Carnac. Ez az egyetlen megye, amelynek nem francia neve van, jelentése „kis tenger” bretonul. 900 kilométernyi tengerpartja van, rajta 170 stranddal, a Morbihan-i öböl tagja a világ legszebb öblei nemzetközi klubnak.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play