5 helyszín Louis de Funes rajongóknak

2015. augusztus 15.

print Hetedhétország.hu

5 helyszín Louis de Funes rajongóknak

1914. július 31-én született Louis de Funes, a francia filmművészet egyik legnagyobb komikusa. Louis de Funes tiszteletére bemutatjuk azt az 5 helyszínt, amelyeket a színész rajongóinak feltétlenül fel kell keresniük.

1914. július 31-én született Louis de Funes, a francia filmművészet egyik legnagyobb komikusa. Bár Louis de Funes 1983. január 27-én eltávozott közülünk, továbbra is mosolyt csal a legfiatalabb generációk arcára is.

 

Louis de Funes


Funest a legnagyobb francia komikusnak tartják, aki hírnevet az Átkelés Párizson (La Traversée de Paris) című filmmel szerzett 1956-ban, Jean Gabin és Bourvil oldalán. Már akkor 42 éves volt. A nagy áttörést a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt (Le Gendarme de Saint-Tropez), 1964-ben forgatta Jean Girault-val. Nem sokkal később újabb sikert könyvelhetett el magának a Fantomas Juve felügyelőjeként, túlragyogva a címszerepet alakító Jean Marais-t.

 

Louis de Funes


1968-ban a francia közvélemény-kutatások szerint ő volt Franciaország legnépszerűbb színésze. Az Egy kis kiruccanás (Le Grande Vadrouille) minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikere is volt, több mint 17 milliós nézőszámot produkált. Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat (Le Gendarme et les gendarmettes) 1982-ben forgatta.

A franciák és a francia film szerelmesei még mindig is a szívükben őrzik, sajátos módon tovább is él: a L’ecsó című rajzfilm morcos főszakácsát (Skinner) részben róla mintázták. 2015-ben pedig visszatér a mozikba! Roy Lewis megfilmesített regénye (Pourquoi j'ai pas mangé mon père - Miért nem ettem meg az apámat) fog a vásznakra kerülni Jamel Debbouze főszereplésével. Louis de Funes, bár már 31 éve meghalt, szintén szerepelni fog benne, az Avatar és a Gravitáció filmekben látott animációs technika segítségével. A projekt megvalósításában segíteni fog Olivier, Funes fia, aki a forgatókönyvírásban is részt vett.

Louis de Funes tiszteletére bemutatjuk azt az 5 helyszínt, amelyeket a nagy komikus rajongóinak feltétlenül fel kell keresniük:

 

Louis de Funes tiszteletére bemutatjuk azt az 5 helyszínt, amelyeket a nagy komikus rajongóinak feltétlenül fel kell keresniük.


1.Saint-Tropez

Saint-Tropez, a Côte d’Azur legjobb nyaralóhelye tette a komikust híressé – a Csendőr sorozat Lütyő felügyelőjének (Ludovic Cruchot) szerepében. A csendőr álllomást, ahol a A Saint – Tropez-i csendőr ("le Gendarme de Saint-Tropez") c.filmet forgatták csendőr- és filmmúzeummá (Musée de la gendarmerie et du cinéma de Saint-Tropez) építették át.

 

A csendőr állomás a filmben
A csendőr álllomás, ahol a A Saint – Tropez-i csendőr c.filmet forgatták

A csendőr állomás ma
A csendőr állomás ma


2014. augusztus 27. és szeptember 18. között egy Louis de Funes-re emlékező kiállítás ("2014, un siècle pour Louis de Funès", Place des Lices) keretében látható az a Ford Mustang, amely a csendőr sorozat első részében szerepelt. Végül akinek ez nem elég, az Saint Tropez-ban, a Hotel La Ponche 16-os szobájában hajthatja álomra a fejét – itt pihente ki a színész magát két forgatás között!

 

Louis de Funes kiállítás plakátja

 

Ford mustang a filmben

Hotel La Ponche 16-os szobája
Hotel La Ponche 16-os szobája


2. Le Cellier – Château de Clermont

Le Cellier-ben, Nantes közelében, a Loire völgyében található Clermont kastélyban lakott a komikus életének utolsó szakaszában. Ma a kastély magánbirtok, ezért nem látogatható, a szép rózsakert, amelyet Funes gondozott nincs többé. 2014 májusban a kastélyban avatták fel múzeumát (Museé de la Louis), amelyben sehol máshol nem publikált fotókat, dokumentumokat, plakátokat és a színész által vendégül látott hírességek különböző használati tárgyait láthatják a látogatók.

A kastély 1643 és 1649 között épült reneszánsz stílusban. A Cheni de Clermont család építtette, amely az egyik legbefolyásosabb katonai családnak számítottak abban az időben. A Rocro csatában a Clermont családnak jelentős érdemei voltak abban, hogy, XIV. Lajos király francia király megtarhatta trónját, ezért a király hálája jeléül nekik adományozta azt a területet, ahol később a kastély felépült. Majd a Maupassant család birtokában volt, mielőtt a híres színész Louis de Funés tulajdonába került. 
 

Clermont kastély
Clermont kastély

Clermont kastély

Clermont kastély - Museé de la Louis
Clermont kastély - Museé de la Louis

 

Clermont kastély - Museé de la Louis Clermont kastély - Museé de la Louis
Clermont kastély - Museé de la Louis


3. Château de Roquetaillade

A kastély Mazères borfaluban található, 50 km-re Bordeaux-tól – 1967-ben itt és a középkori kastély környékén forgatták a Fantomas a Scotland Yard ellen (Fantômas contre Scotland Yard) című filmet. Az 1306-ban épült Roquetaillade kastély látogatható.

 

Roquetaillade kastély
Roquetaillade kastély - A Fantomas c. film egyik színhelye

Roquetaillade kastély a filmben
Roquetaillade kastély a filmben


4. Senlis

Senlis, a középkori városka Párizstól 50 km-re található. Itt forgatták A fösvény (L'Avare) c. Moliere komédiát és a Szárnyát vagy a combját (L'Aile ou la cuisse) c. filmet. A város emellett kedvelt kulisszája más filmeknek is: a Montechristo grófja, Gérard Depardieu főszereplésével szintén itt készült.

 

Senlis
Senlis


5. Vézelay

A burgundiai Vézelay kegyhelyéről híres: Sainte-Marie-Madeleine bazilika a Szent Jakab zarándokút egyik állomása. Louis de Funes két filmjét is itt forgatta: Egy kis kiruccanás (La Grande vadrouille) és a Jákob rabbi kalandjait (Les Aventures de Rabbi Jacob). 

 

Vézelay
Vézelay

Vézelay
Vézelay