Ausztria második legmelegebb nyara az idei

2015. augusztus 30.

print

Ausztria második legmelegebb nyara az idei

Második legmelegebb nyarát éli át idén Ausztria az időjárási feljegyzések mintegy 250 éves kezdete óta az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet közlése szerint.Második legmelegebb nyarát éli át idén Ausztria az időjárási feljegyzések mintegy 250 éves kezdete óta az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet közlése szerint. Németország számára a harmadik legmelegebb nyár az idei.

 


Ausztriában a hőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot, így ez a második legmelegebb nyár 2003 óta, amikor 2,8 Celsius-fokkal mértek melegebbet az átlaghőmérsékletnél. Egyes helyszíneken, például St. Pöltenben és Linzben még a 2003-as adatokat is felülmúlta az idei nyár. A hőmérséklet változásait 1767 óta mérik Ausztriában.

 


Németországban, ahol több mint 130 éve végeznek felméréseket, a német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint az idei nyár 2,2 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál. A dpa jelentése szerint megdőlt a német melegrekord is: a bajorországi Kitzingenben július 5-én, majd augusztus 7-én is 40,3 Celsius fokot mértek.

Az adatok a meteorológiai nyárra vonatkoznak, amely júniustól augusztusig tart. A naptár szerint a nyár szeptember 22-ig tart.

 


A július idén minden idők legmelegebbje volt Ausztriában is: hőmérséklete mintegy 3,1 Celsius-fokkal volt az átlag felett.

A nagyon meleg, vagyis a 35 Celsius-fok feletti napok száma is magasabb volt az átlagosnál. Bécsben például 15 ilyen nap volt, ami háromszorosa az eddigi, 2013-as rekordnak. Ez a rekord megdőlt Linzben, St. Pöltenben, Bregenzben és Kismartonban is.

A meleg extrém szárazságot is hozott, az átlagnál 20 százalékkal, egyes területeken 43 százalékkal kevesebb eső esett. 1911 óta ez volt a legszárazabb nyár. Burgenlandban és Bécsben pedig a legnaposabb is: 20 százalékkal több volt a napsütéses órák száma az átlagosnál - írja a wetter.at internetes oldal. 

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu