Új kirándulóhely homokos parttal Bécsben

2015. november 7.

print

Új kirándulóhely homokos parttal Bécsben

Decemberben fejezik be a Gütenbach patak torkolatának revitalizációját az osztrák fővárosban. Kibetonozott meder helyett homokos part, sekély vizű, apró öblök és sok-sok frissen telepített bokor és fa várja a természetbe vágyókat.Decemberben fejezik be a Gütenbach patak torkolatának revitalizációját az osztrák fővárosban. Kibetonozott meder helyett homokos part, sekély vizű, apró öblök és sok-sok frissen telepített bokor és fa várja a természetbe vágyókat.

 


A Gütenbach egy hét kilométer hosszú patak Bécs délnyugati részén, amely a Lainzer Tiergartenben ered és a 23. kerületben torkollik a Reiche Liesingbe. A patak torkolatának 245 méteres szakaszát a Nemzeti Vízgazdálkodási Terv keretében állították vissza természetes állapotába, a költségek 60 százalékát az osztrák állam finanszírozta.

 


Copyright: H. P. Rauch


A vizes élőhely helyreállítása során a követ és betont természetes mederaljzatra cserélték, a meredek partfalakat ellapították, helyenként pedig kiszélesítették a vízfolyást. Így sekély vízű, apró öblök jöttek létre, amelyek szélén természetes üledéket terítettek szét. Hogy a patak ne mossa el az új partját, kőtömböket és fagyökereket raktak le, valamint gyorsan növő élősövényt telepítettek. A kivágott fákat ötven juhar-, szil- és kőrisfával pótolták, és számtalan bokrot is telepítettek.

A revitalizáció során az évszázad árvízére is felkészítették a torkolatot: a megfelelő helyeken kiszélesítették és megmélyítették a medret, hogy magas vízállás esetén se legyen probléma.

„Nemcsak a vizes élőhelyek ökoszisztémája és az árvízvédelem profitálnak a projektből, hanem az itt lakó emberek is, akik közvetlen közelről szeretnék megélni a patakok és partját” – mondta Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok a revitalizációval kapcsolatban.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu