ÉLőben közvetítik a szentév megnyitását

2015. november 29.

print

ÉLőben közvetítik a szentév megnyitását

Az egész világon egyenesben közvetítik a szentév megnyitását. Nemzetközi, élő televíziós közvetítésben nyitja meg Ferenc pápa a december 8-án kezdődő szentévet, amely a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával indul el.

Az egész világon egyenesben közvetítik a szentév megnyitását. Nemzetközi, élő televíziós közvetítésben nyitja meg Ferenc pápa a december 8-án kezdődő szentévet, amely a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával indul el.

Az egyenes adás tizenkilenc tévékamera segítségével kedden fél tíztől követi majd a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét, amely után az egyházfő a bazilika szent kapujához megy és megnyitja azt. Az egyházi hagyomány szerint a szentév a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával kezdődik el. A kapun elsőként az egyházfő lép át, őt bíborosok, püspökök, szerzetesek és szerzetesnők, laikusok követik. A körmenet Szent Péter apostolnak a bazilikában levő sírjáig halad. A 2016. november 20-ig tartó szentévre a Vatikánba érkező zarándokok ezen a kapun áthaladva részesülhetnek bűnbocsánatban. 

Kedd este fényjátékot mutatnak be a Szent Péter téren. Képeket vetítenek a Szent Péter bazilika homlokzatára, közöttük neves fotósok felvételeit az irgalmasságról, emberiségről, környezetvédelemről, klímaváltozásról Ferenc pápa Áldott légy! enciklikájának témáit követve.

Dario Edoardo Vigano prelátus, a nemrég felállított vatikáni kommunikációs titkárság prefektusa a Vatikánban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szentév megnyitását a legmodernebb technológiák alkalmazásával közvetítik. Ez az első alkalom, hogy egy nemzetközi egyenes televíziós közvetítést ultra HD 4K felbontásban sugároznak, amely négyszer nagyobb a HD-nél.

A szentév megnyitásának televíziós lefedése a Vatikáni Televíziós Központ (Ctv), a Vatikáni Rádió, valamint többek között a Sony és az Eutelsat közreműködésével valósul meg.

"Nem törekszünk mindenáron látványos eseményre, és tiszteletben akarjuk tartani a szertartást, de a közvetítés magával ragadó lesz, a technológiát arra igyekszünk felhasználni, hogy az evangéliumi üzenet közvetítésének szolgálatába helyezzük" - fogalmazott Stefano D'Agostini, a Ctv műszaki igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az ultra HD felbontással a néző valóban a helyszínen érezheti magát, mintha az események körülötte történnének.


A szentév eseményeiről a külön erre alapított hetilap, a Credere (Hinni) számol be, amely a szentév hivatalos újságja. A szerdán megjelent első számban Ferenc pápa nyilatkozott kijelentve, hogy az irgalmasságnak szentelt év a "megbocsátás, a megbékélés" éve lesz.

MTI
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play