Családi pihenés a karintiai hóban

2015. december 29.

print

Családi pihenés a karintiai hóban

Akár a hóbiztos, széles lesiklópályákon, akár a hó- és élményparkokban, akár a buckapályákon Karintiában, Ausztria napos déli részén, a családok mindenképp szuperül érzik magukat.

 

Ha a gyerekek jól érzik magukat, a szülők is boldogok. Ezzel Karintiában nagyon is tisztában vannak. Ezért a fiúk és lányok nem csak a biztonságos és tanúsított pályákon mozoghatnak. Bizonyíthatják tudásukat a hóparkokban és a buckapályákon, versenyt síelhetnek a papával a gyorsasági szakaszokon, és a síelésükről készített felvételeknek köszönhetően igazi sztárnak érezhetik magukat. Mindezek között dimbes-dombos erdei síutakon vezet az út, amelyek olyan igazán alaposan szétrázzák az embert. A fiatalabb családtagok derülhetnek a pályákon táncoló és éneklő babákon, múlathatják az időt a közvetlenül a sípálya mellett található melegedőkben, vagy építhetnek hóembert.

Karintiában megvan minden, ami egy téli családi üdülést felejthetetlenné tesz. Legyen szó akár síelésről, akár snowboardozásról, akár kezdőkről, akár haladókról, akár szórakozásról és élményekről, akár pihenésről. A pályák mentén számos lehetőség kínálkozik szánkózásra, korcsolyázásra a befagyott tavakon, és vízi élményekre a csúszdákkal és vadvízi patakokkal rendelkező karintiai gyógyfürdőkben és uszodákban.

Mivel 2016 egy szökőév és a február 29. egy igazán különleges nap, egyes karintiai síterepek speciális ajánlatokat kínálnak: például ingyenes síelési lehetőséget vagy ingyenes wellnesst a születésnaposoknak. 

Bad Kleinkirchheim télisport-régiójában a 12 éven aluli gyermekek szüleik kíséretében kereken 100 kilométernyi pályán csupán napi egy euróért carvingolhatnak és síelhetnek. Ezen felül opcionálisan sí vagy snowboard is kölcsönözhető. Emellett számos családi csomag is létezik – a parasztházaknál töltött üdüléstől az ötcsillagos szállodákig. 2016. március 5-től a síbérlet az egész család számára minden, a programhoz csatlakozó vendéglátónál benne foglaltatik az árban, a fürdőkre pedig 50 százalék kedvezményt adnak.

Lieser- és Maltatal régió síóvodájában a két éven felüli gyerekek játékosan sajátíthatják el, hogyan lehet biztonságos ívet leírni síelés közben. „Térdet hajlítani, fület hegyezni" – jól képzett síoktatók tippjei és trükkjei gondoskodnak arról, hogy a sípályák kis törpéi gyorsan ráérezzenek, mi is a hóekézés és fordulás lényege.

A Weissensee igazán jó tipp kisgyerekes családoknak és azoknak, akik szeretik egy kicsi, nyugodt síterep hangulatát. A család barátja a Weissensee-nél Meterix, a kis mérőmaci. Ő a jelképe annak a szuper kedvezményrendszernek, melynek mottója: „minél kisebb, annál olcsóbb”, és ő segít a szülőknek abban, hogy pénzt takarítsanak meg a családi üdülésen. Meterixnek hála, a gyerekek (12 éves kor alatt) a kiválasztott vendéglátó üzemekben csak testmagasságuk szerint fizetnek. Ingyenesen lehet síelni február 21. és március 6. között, feltéve, hogy a 40 partnervállalat egyikénél szállnak meg a vendégek.

És a síelés után? A Weissensee télen Európa legnagyobb tartósan befagyott természetes jégpályájává változik. A jégtakaró akár 40 cm vastag is lehet. A tükörfényesre sikált jégpályákon – melyek hossza 5-25 km – és korcsolyapályákon remekül lehet korcsolyázni és hokizni. Ezenkívül korcsolya- és gyorskorcsolya-tanfolyamokat is szerveznek. Szintén nagyon népszerű a Naggler Almtól induló négy kilométer hosszú természetes szánkópályája, ahol minden szerdán alpesi jódli-ródli szemináriumra is sor kerül.

Karintia legnagyobb síterülete, Nassfeld is nagyon családbarát. Kellemes meglepetésként a tíz éven aluli gyermekeket bizonyos időpontokban és meghatározott feltételek mellett ingyenes síelésre invitálják. Aminek a téli sportok kicsi és nagy szerelmesei egyaránt örülnek: az Alpok leghosszabb kivilágított pályája, a Nassfeldi Hópark, a „Blue Day“ szórakoztató eszközökkel, 3 símozi-szakasz és a legjobban kiépített sí-gyakorlópályákkal. A Funslope egyesíti a pálya, a Funpark és a cross legjobb vonásait. Tíz hullámon, két ugratón és kilenc meredek kanyaron át halad keresztül az erdőn. Egy igazi paradicsom a fiatal síkalandorok számára. Ráadásul a nassfeldi sebességmérő pontnál feketén-fehéren látható a legjobb idő és folyamatosan rekordokat lehet dönteni. A Ski-Movie pályán kézzel fogható a száguldás és az adrenalin: profiként óriás szlalomot csúszni, majd a videót ingyen posztolni.

Nassfelden nem terhelik meg a családi költségvetést sem. Először van idén a „Kids surprise“ akció: a tíz évnél fiatalabb gyerekek egész szezonban minden szombaton vonzó tíz euróért kapnak napi jegyet. „SkiHits for Kids“ mottóval december 4. és 24. között, valamint 2016. március 12-től az április 10-i szezonzárásig Nassfeld még síelni is meghívja a gyerekeket. A síelés díjtalan, a gyerekek ingyen alszanak a szülők, ill. a nagyszülők szobájában (ellátással együtt). A „SkiHits for Kids PREMIUM“ csomagba ezen felül még a felszerelés és a magyar nyelvű síiskola is beletartozik. Költség: nulla euró.

Nassfeld a sífelszerelések esetében is különleges meglepetésekkel jeleskedik. Az egész szezonra érvényes: ha mindkét szülő sífelszerelést vagy snowboard-ot bérel, akkor minden 10 évnél kisebb gyerek ingyen juthat ehhez a szolgáltatáshoz. Ha az egyik szülő veszi igénybe a síkölcsönzést, akkor egy gyermekre érvényes az akció. Ezen kívül még minden mellékszezonban a 15 évesnél fiatalabb vendégeknek a síkölcsönzés csak napi egy euróba kerül.

A síkörhinta körbe forog a Millstätter See körül. Mivel Karintia középpontjában helyezkedik el, a Millstätter See partjáról a vendégek közel harminc perces autóúttal elérhetik Karintia legszebb sílankáit: a Goldeck sporthegyet, Bad Kleinkirchheimet/St. Oswaldot, a Katschberget, a Nassfeldet, vagy a Mölltali Gleccsert. A családok ebben a régióban különösen kedvező áron utazhatnak: 2016. január 3-tól a szezon végéig a 14 éven aluli gyermekek, akik családjaikkal a Millstätter See körüli vendéglátóknál szállnak meg, a Sportberg Goldeck síterületen ingyenesen síelhetnek. Ennek előfeltétele, hogy a szülők síbérleteket vásároljanak.

A falkerti Heidi Alm Sípark ideális helyszín a visszavonuláshoz a családok számára, ahol a gyermekek Heidi és Peter rajzfilmfigurák védelme alatt tanulhatnak síelni. Négy csákányos felvonó és tizenkét kilométer sípálya alkot tökéletes díszletet az első kanyarokhoz a hóban, később aztán a Heidi’ Kids Hóparkban ugratókkal, boxokkal, korlátokkal, meredek kanyarokkal és hullámpályákkal folytatódik a móka. A falkerti Heidi Alm Síparkban a gyerekek hatodik születésnapjukig egy felnőtt kíséretében ingyenesen síelhetnek. És mi lelkesíti még a sírajongó szülőket? A kereken 2300 méteres magasságával Falkert a freeriderek és túrázók paradicsoma.

A Turracher Höhe síterület ideális a családok számára, akikről egynapos síbérletre vonatkozó családi kedvezményekkel, speciális, gyermekeknek szóló sítanfolyamokkal és különösen gyermekbarát ajánlatokat (pl.: gyermekfelügyelet a hétvégén és a szünidő minden napján) kínáló szállodákkal gondoskodnak. Aki igazán különleges élményre vágyik, az most az 1,6 km hosszú „Nocky Flitzer“ alpesi hullámvasúttal száguldhat alá a völgybe. Szintén hátborzongató élvezetet nyújt a hópark és a Funslope park látogatása.

A Gerlitzen, a villachiak jellegzetes hegyét, kitüntették a „Welcome Beginners“ védjeggyel. Ennek során a Kötélpálya Szövetség szakemberei azt vizsgálják, hogy a síterület ténylegesen alkalmas-e kezdők és újrakezdők számára. A Gerlitzen mindenki számára tökéletes és felejthetetlen családi sínapokat kínál többek közt széles pályáival, gyermek- és hómackó-birodalmával, gyermekbarát gasztronómiájával és családbarát szálláshelyeivel. A Gerlitzeni Gyermek Snowpark a Kanzelhöhe középső állomásánál található, gyerekeknek és kezdőknek alakították ki, és része többek között egy Kád-Funtube, egy gyermek Flat-Box, egy gyermek Up & Down-Box, továbbá több ún. hullám és ugrató is.

A Gerlitzeni síiskola a síterep három helyszínén is csalogat: a középső állomásnál, Klösterle és Feuerberg településeken. A jegesmedvével jelölt területeken képzett gyermeksí oktatók - magyarulis - készítik fel az apróságokat a pályák használatára, s e munkájukban segíti őket a gerlitzeni Bino maci is.

Gerlitzen idei újdonsága
a "Wörthersee 6er-Family-Jet“ új 6-üléses családi buborékos felvonó (lehajtható időjárásvédő tető és ülésfűtés, automatikusan záródó üléskorlát, gyermekbarát beszállás), valamint a Wörthi-tavi családi síelés.

Gerlitzenhez közel található a KärntenTherme Termálfürdő Villachban csőcsúszdákkal, Crazy River-rel vagy sellőúszással. A Gerlitzen Alpok vagy a Dreiländereck síterepekre érvényes síbérlettel a KärntenTherme Termálfürdőbe 17.00 óra után 20 % kedvezménnyel léphetünk be!

A Wörthersee régió, valamint a tartomány fővárosa, Klagenfurt is hangulatos kikapcsolódást kínál télen az egész családnak. Mindig érdemes felkeresni a Pyramidenkogel kilátót és a klagenfurti karácsonyi vásárt. Különösen szép élményt nyújt a veldeni advent, amely a tóparti községet az angyalok városává varázsolja, a kis látogatókat pedig Jézuska segítőivé képezi ki. A karintiai hagyományokba és szokásokba enged bepillantást a pörtschachi adventi sétányon megrendezett Csendes Advent.

A Katschbergen található „Katschi’s Kinderwelt“ parkban a legifjabb nemzedék kitűnően érzi magát. Itt felügyelnek rájuk, és a síoktatók szakértő útmutatásai mellett megpróbálkozhatnak első kanyarokkal. A gyermekeknek fenntartott sípályák mentén álló, beszélő rajzfilmfigurák buzdítják a gyermekeket elhaladáskor, a Mini-Jet, azaz a gyermekbarát tányéros felvonó pedig a kiindulási pontra viszi őket vissza. Ha a kicsiknek menet közben szünetre van szüksége, a melegedő-pavilonokban kipihenhetik magukat és felmelegedhetnek. A síeléssel töltött nap végén a gyerekeket a „lovasszán-taxi” szállítja vissza a szállodába.

A „Schneemannkarte” síbérlet Heiligenblutban a tíz éven aluli gyermekek számára szól, és egy felnőtt jeggyel kombinálva 2 euróba kerül.

Közép-Karintia turisztikai régiójában a síbarát családok Flattnitz, Saualpe és Simonhöhe síterületein találhatják meg számításaikat. A pályák nyüzsgésétől távol a Flattnitz hóbiztos pályái garantált téli élményt kínálnak öregnek és fiatalnak, december elejétől március végéig. A Simonhöhén a legkisebbeknek havas élményeket, a Vidámparkban klassz ugrásokat, a szülők számára pedig élvezetes szórakozást nyújtó sípályákat kínálnak. Különleges élményt kínál a naplementébe menő fergeteges szánkóparti. A hószán a szánkózókat igazi kalanddal ajándékozza meg.

Kicsi, de nagyszerű síterületek Lavanttalban: Koralpe, Klippitztörl és Weinebene szelíd lankái és jó áttekinthetősége miatt kiválóan alkalmas kezdő és újrakezdő síelők számára. Az elő- és utószezonban azok a gyerekek, akik szüleikkel válogatott vendéglátóknál laknak, a klippitztörli sípályán ingyenesen síelhetnek.

Az első benyomás számít. Márpedig az itt hihetetlenül jó. Havas hegyek, kellemes lesiklópályák, eredeti hütték. Finom téli fehérségben lehet kikapcsolódni és élvezni a napsütést – ameddig csak jól esik. A Dreiländereck síterepen, ahol Ausztria, Olaszország és Szlovénia találkozik Arnoldstein-nél, ott nem is a pályakilométerek számítanak, hanem maga az élvezet. Igazából ez egy kicsi, jól áttekinthető, kimondottan családias síterep a Karawanken hegységben 17 kilométernyi lesiklópályával, egy háromüléses felvonóval és hét húzólifttel. Ideális családok, kényelmesen síelők, kezdők és újrakezdők számára. Összesítve: nagyon személyes, nagyon családbarát.

És ha a szülők a csemetéik nélkül szeretnének száguldozni, akkor a tippünk: a legfiatalabbak számára saját gyermekliftek vannak, egy varázsszőnyeg, külön gyermekpályák, valamint egy gyermekpark barátságos gyermekfelügyelettel.

Az alpin-síelésen kívül egy 8,4 km hosszú természetes szánkópálya, hetente egyszer ingyenes hótalpas túrázás, „sítúra éjszakák“ és „snowbike-hóbiciklis esték“, valamint egy tíz kilométernél hosszabb sífutó pályarendszer is a régióba csábítja a látogatókat.

Minden kicsit nyugodtabb Kötschach-Mauthen és Weissbriach családi síterületein. De itt is lehet spórolni. A Kötschach-Mauthen-i pályák a négy liftberendezéssel úgy lettek kialakítva, hogy az egész család elfoglalhassa magát. Az itteni Vorhegg-Laas síterületen könnyű beosztani az üdülésre szánt anyagi keretet: A „Hópehely“ akcióban azok a 10 évesnél kisebb gyerekek, akik valamely partnernél szálltak meg (legalább három napra), az egész szezonban ingyen síelhetnek – minden tíz és 15 év közötti gyermek részére csupán hat euró a napi jegy.

Weissbriach családi síterepén a hó szerelmeseinek négy sífelvonó, síoktatás, sí- és snowboard kölcsönzés valamint eredeti alpesi kunyhók szereznek örömet. Weissbriach még inkább segít spórolni, és már az első éjszakától lehetővé teszi a „Ski for free“- partnerek vendégei részére az ingyen síelést. A család téli szórakozását a síiskolák és a sí- ill. a snowboardkölcsönzés szuper árai teszik tökéletessé.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play