Jubileumot ül az ellopott sótartó

2016. január 15.

print

Jubileumot ül az ellopott sótartó

Tíz éve került elő a bécsi múzeumból ellopott arany sótartó, amely mai napig a bécsi Kunstkammer gyűjteményének legértékesebb darabja.





Tíz éve került elő a bécsi múzeumból ellopott arany sótartó, amely mai napig a bécsi Kunstkammer gyűjteményének legértékesebb darabja.

 


A Saliera (sótartó) néven ismert asztali díszt 2003 májusában rejtélyes körülmények között lopták el a bécsi múzeumból, és csak 2006-ban került elő. A betörő egy riasztóberendezéseket árusító cég alkalmazottja volt, aki a felújításhoz felállított állványzaton felmászva, egy ablakon át hatolt be a múzeumba. A műkincset elrejtette és tízmillió eurót követelt érte. Végül 2006-ban feladta magát, miután egy köztéri kamera felvételén azonosították mint lehetséges elkövetőt. Az alkotást egy Bécstől északra fekvő erdőben találták meg.

Az elkövetőt négyéves börtönbüntetésre ítélték, majd formai okokra hivatkozva felmentették. 2007-ben öt évre ítélték, azonban 2008-ban idő előtt szabadlábra helyezték. Jelenleg a nyilvánosságtól visszavonultan él.

 


A sótartót Ceres - a földművelés római istennője - és Neptun - a tenger istene - aprólékosan kidolgozott szobra díszíti. A 26 centiméter magas és 33 centiméter széles sótartó valójában a Föld allegorikus ábrázolása. Benvenuto Cellini olasz mester készítette 1540 és 1543 között, I. Ferenc francia király megrendelésére.

A Saliera a bécsi Művészettörténeti Múzeum gyűjteményébe tartozó Kunstkammerben 2013 óta csodálható meg ismét.

A múzeum tájékoztatása szerint mindenekelőtt francia és olasz látogatók keresik fel a híres asztali díszt. Az esetet követő restaurálás után a lehető legjobb körülmények között vigyáznak a mű állagára. A múzeum közlése szerint a jelenlegi biztonsági intézkedések nem hasonlíthatók össze a 2003-as állapotokkal, hiszen már új technikai és személyzeti óvintézkedésekkel vigyáznak a ritka darabra.

MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play