LED-sáv figyelmeztet a villamosra Bécsben

2016. február 8.

print

LED-sáv figyelmeztet a villamosra Bécsben

Jelzőlámpák és -táblák mellett újabban LED-sávok figyelmeztetik a kanyarodó autósokat a villamosra Bécs néhány kritikus kereszteződésében. Van, ahol nullára csökkent az ütközések száma.Jelzőlámpák és -táblák mellett újabban LED-sávok figyelmeztetik a kanyarodó autósokat a villamosra Bécs néhány kritikus kereszteződésében. Van, ahol nullára csökkent az ütközések száma.

 


A villamos érkezését villogással jelző LED-sávot telepítettek az osztrák főváros néhány olyan kereszteződésébe, ahol az autósok lekanyarodáskor rendszeresen figyelmen kívül hagyták a villamost. A jelzőlámpák és figyelmeztető táblák ellenére itt gyakoriak voltak az ütközések.

 


„Tulajdonképpen nagyon egyszerű technológiáról van szó. Egy lyukat fúrunk az útburkolatba, és belesüllyesztünk egy LED-lámpát úgy, hogy ne folyhasson be mellé a víz. A rádiójel-vezérlésű LED-ek villogni kezdenek, ha a kereszteződésbe ér a villamos” – magyarázza az újítás lényegét Johannes Yezbeck, a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien projektfelelőse. Egy LED-sor telepítése körülbelül 20 ezer euróba kerül.

 


Kísérleti jelleggel 2013-ban két kereszteződésben építettek be ilyen fénysort a villamossínek és az útsáv közé. A hernalsi és a floridsdorfi jelzőcsík olyan hatásos volt, hogy helyenként nullára csökkent az ütközések száma. Ráadásul a LED-sáv nagyon strapabírónak bizonyult, mert a tesztidőszak alatt mindössze egyszer fordult elő műszaki meghibásodás.

2016-ban most két további helyen, a Margaretengürtel és az Arbeitergasse kereszteződésében, illetve a Franz-Josefs-Kaion növelik a közlekedés biztonságát LED-sávokkal.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play