Olaszország új világörökségei

2016. február 29.

print

Olaszország új világörökségei

Idén júniusban Olaszország újabb világörökségi címmel gazdagodott: Szicília normann építészetének legszebb emlékeivel.





Idén júniusban 24 helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az UNESCO, köztük világörökségi címmel gazdagodott Szicília normann építészetének legszebb emlékei az olasz világörökség 51. helyszíneként: Palermo arab-normann része - két palota, három templom, egy katedrális és egy híd -, valamint Cefalú és Monreale katedrálisa.

Palermo arab-normann része

Palermót I. Roger (olaszul Ruggero) vezetésével 1072-ben foglalták el a normannok, megszüntetve az addigi arab fennhatóságot. A normannok első intézkedése a kereszténység visszaállítása volt hivatalos vallásként - mecsetek nagy részét keresztény templomokká alakították át – és Palermót a sziget fővárosának tették meg. 1130-ban II. Roger a városban megkoronáztatta magát Szicília királyának.

Santa Maria dell'Ammiraglio

Az Admirális Szűz Mériájának nevezett templomot 1143-ban építtette Antiochiai György, II. Roger király tengernagya. A templom másik neve - Martorana - azokról a szerzetesnővérekről kapta, akikfeltalálták a sziget híres édességét, a frutta martoranát, ezeket a gyümölcsöket formázó marcipánsüteményeket. A 12. századi mozaikokon látható II. Roger egyetlen fennmaradt képmása.




Palazzo dei Normanni és Capella Palatina

A város legszebb arab-normann műemléke a Capella Palatina, és a neki otthont adó Palazzo dei Normanni. Az óváros legmagasabb pontján épült palota kora legfényesebb európai udvarának adott helyet, legszebb része II. Roger lakosztálya, 12. századi mozaikokkal.


Az 1130-40 között épült Capella Palatina teljes egészében eredeti formájában maradt meg, az arab, bizánci és normann építészet ötvözésének remeke.

 

Palermói Katedrális

Az egykori bizánci templom és a 9. századi mecset helyén emelt épületet Palermo angol érseke alapította 1185-en. A palermói székesegyház egykor muzulmán mecset volt, 1135-ben alakították át keresztény templommá.A kápolna rejti II. Roger és II. Frigyes síremlékét. II. Frigyes Palermót tette meg a Német-római Birodalom fővárosává, ekkor lett a város a korabeli tudomány és művészet egyik európai központja.

Ponte dell'Ammiraglio

A hidat II. Roger építtette 1132-ben a hajdani Oreto folyó felett.

San Cataldo templom

Jellegzetes hagymakupolájú templom a 12. század közepén épült

San Giovanni degli Eremiti templom

Az 1132-1148 között épült templom festői vörös kupolái Palermo legjellegzetesebb látnivalói közé tartoznak.

Palazzo Zisa

A 12. századi palermói Zisa palota a fennmaradt arab-normann világi épületek legszebbje. Elnevezése az arab aziz gyönyörű szóból ered.

Monreale katedrális

A monreali dóm és a hozzá csatlakozó kolostorudvar a normann építészet egyik legismertebb remeke. Palermótól 10 km-re található Monreale dómot 1174-ben kezdték el építeni. Gyönyörű bizánci mozaikja világhírű, készítéséhez 2200 kg aranyat használtak fel.



Cefalu katedrálisa

A Cefalu dóm a tengerparti városka legismertebb látnivalója, Szicília legrégebbi normann dómja, amelyet 1140-ben kezdtek el építeni, de csak évszázadokkal később fejezték be.



Az UNESCO világörökségi listáján már 1033 helyszín van több mint 160 országból. Közülük Olaszország a csúcstartó, itt 51 helyszín szerepel a listán. Kínában 48, Spanyolországban 44, Franciaországban 41, Németországban pedig 40 helyszín a világörökség része.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play