Esterházy szezonnyitó márciusban

2016. március 2.

print

Esterházy szezonnyitó márciusban

Március 15-én nyitja meg kulturális évadát az Esterházy Privátalapítvány. Évente több mint 400 ezer látogató kíváncsi az Esterházy-csoport kiemelkedő történelmi jelentőséggel bíró kulturális műemlékeire.

Március 15-én nyitja meg kulturális évadát az Esterházy Privátalapítvány. Évente több mint 400 ezer látogató kíváncsi az Esterházy-csoport kiemelkedő történelmi jelentőséggel bíró kulturális műemlékeire.

A kismartoni Esterházy-kastély, a Lackenbachi/Lakompaki kastély és Fraknó Vára valamint a Szentmargitbányai Kőfejtő látogatói számának az elmúlt években tapasztalható kiemelkedő növekedése a helyszínek magas szintű turisztikai és kulturális programkínálatának - koncertek, kiállítások, vezetések és egyéb rendezvények – köszönhető.

Fraknó vára

A magyar nemzeti ünnep alkalmából, március 12-15. között érdekes múzeumi programok várják az érdeklődöket Fraknó várában: idegenvezetéssel egybekötött fegyvergyűjtemény-látogatáson kívül lehetőség lesz megtekinteni az Esterházy Ősgalériát, valamint az Esterházy kincstárat.

Az eredeti állapotban fennmaradt Esterházy-kincstár és levéltár az értékes műtárgyakon kívül kivételes ritkaságok lelőhelye. Ámulatba ejtő például a kincstár plafonjára függesztett, sárkányt formáló alkotás, amelyet különleges állatpreparátumokból állítottak össze. A vár huszonöt terméből, melyekben a levéltári anyagokat őrzik, egy a látogatók előtt is nyitva áll. A teljes levéltári anyag egymás mellé helyezve mintegy 10 km hosszúságú lenne.

Az Esterházy Ősgaléria című kiállítás nemcsak a pazar ezüstszobát, fantasztikus barokk óraszerkezeteket és a család valódi őseit mutatja be, hanem képzeletbeli ősöket is, akik között megtalálható Noé és Drakula gróf is. A kiállításon látható Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egyetlen épen maradt, egész alakos portréja.

A magyar nyelvű tárlatvezetések délelőtt 10.00-től este 18.00 óráig: 11:30, 12:45, 14:30, 15:45, 16:30 órakor indulnak.

2016. március 22-től 26-ig húsvéti programok várják a gyerekeket Fraknó várában. A gyerekek felfedezhetik a vár titokzatos lakóit, bejárhatják a Fraknói vár titokzatos kincstárát megkereshetik az óriás tojást,a sárkányt és unikornist és meghallgathatják Nyúl János történetét. Végül húsvéti tojást vagy egy nyuszit is készíthetnek.

Kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni Esterházy-kastély ezen a hétvégén különleges ajánlattal várja a látogatókat. A Kastélyvezetés 2016 témájú tárlatvezetésre szóló belépőjegy vagy a Haydn-jegy megvásárlása esetén az Esterházy-kastély pincéjében található, Ausztriában a legnagyobbnak számító Bormúzeum megtekintése ingyenes.

Új kastélyvezetés indul 2016-ban. A vezetés betekintést nyújt három, a 18. és a 19. században élt Esterházy hercegné lakosztályába. Portrék, naplók, személyes levelek és tárgyak idézik meg a hercegnők mindennapjait. A vezetés részeként látogatható a kastély kápolnája és a remek akusztikával rendelkező Haydn Terem is.

A Haydn-jeggyel látogatható Zene és pompa Haydn idejében című program két kiállítást foglal magába: Az Esterházy kastély fénypontjai című kiállítás válogatott műtárgyak segítségével enged bepillantást a hercegi család életmódjába és ünnepségeinek hangulatába. A másik, Haydn explozív című kiállítás multimédiás eszközökkel mutatja be a kivételes tehetségű zeneszerző, Joseph Haydn rendkívüli életútját.

Magyar nyelvű tárlatvezetések az Esterházy-kastélyban 10.30-kor és 15.30-kor indulnak.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play