Végleg bezárt Európa egyik legjelentősebb kortárs műgyűjteménye

2016. április 8.

print

 Végleg bezárt Európa egyik legjelentősebb kortárs műgyűjteménye

Anyagi források híján júliustól végleg bezárják az ausztriai Essl múzeumot - jelentette be kedden Karlheinz Essl, a Bécs közelében fekvő Klosterneuburgban található gyűjtemény tulajdonosa. A bezárás előtti héten, június 25. és 30. között ingyenes nyílt napokat tartanak, ekkor lehet utolsó alkalommal ellátogatni a múzeumba.Anyagi források híján júliustól végleg bezárják az ausztriai Essl múzeumot - jelentette be kedden Karlheinz Essl, a Bécs közelében fekvő Klosterneuburgban található gyűjtemény tulajdonosa. A bezárás előtti héten, június 25. és 30. között ingyenes nyílt napokat tartanak, ekkor lehet utolsó alkalommal ellátogatni a múzeumba.

Az Essl család saját forrásból 17 éven át finanszírozta Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményeként ismert kollekciójának működését, azonban ez mostantól már nem lehetséges - mondta a tulajdonos. Essl korábban felajánlotta az osztrák államnak a kollekciót, hogy megmentse vállalatát, a Baumaxot. Az állam azonban nem vásárolta meg azt. Az áruházláncot pedig tavaly az OBI barkácsáruházlánc és a Supernova nevű grazi ingatlanfejlesztő vette meg.

Karlheinz Essl feleségével az 1970-es évek óta gyűjti kortárs művészek alkotásait. Mivel a múzeum nem kapott állami segítséget, Essl az "osztrák kultúra mellőzéséről" beszélt. Az osztrák művészet és a kortárs művészeti közeg egy fontos része veszett el, amely hiányozni fog - mondta a tulajdonos.

Essl bejelentése szerint júliustól a múzeum lerakatként és restauráláshoz használatos helyiségként működik majd. Ezért a jelenleg alkalmazásban lévő 42 munkatárs közül nyár közepétől csak négyen folytathatják itt a munkát.

A tulajdonos a múzeum bezárását a kedden megnyílt Body & Soul című kiállításon jelentette be, amely az utolsó lesz a Essl múzeum történetében. A művészeti tárlat azt mutatja be, hogy a huszadik században miképpen viszonyult a társadalom a testiség kérdéséhez.

A múzeum 1999 óta működik. A gyűjteményben található művek között az 1945 utáni osztrák művészet valamennyi jelentős alkotója képviselteti magát, de sok a külföldi művész munkája is. Essl és felesége Friedensreich Hundertwasser és Kurt Moldovan műveivel alapozta meg a gyűjteményt, amely azóta mások mellett Maria Lassnig, Valie Export, Arnulf Rainer, Max Weiler, Markus Prachensky, a bécsi akcionizmus - Hermann Nitsch és Günter Brus -, valamint a legfiatalabb generáció tagjai - Elke Krystufek és Clemens Wolf - munkáival bővült és vált az egyik legjelentősebb kortárs művészeti magángyűjteménnyé.

Az Essl család által alapított művészeti díjat 2005 óta kétévente ítélte oda képzőművész hallgatóknak egy nemzetközi zsűri.

Essl és felesége továbbra is aktívan részt akar venni az osztrák művészeti életben.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play