Nyári hüttézés Alsó-Ausztria hegyein

2016. május 4.

print

Nyári hüttézés Alsó-Ausztria hegyein

Alsó-Ausztria idén is gazdag programkínálattal várja a nyaralókat. A régió számos rendezvényt, újdonságot kínál, de a „rivaldafényben“ elsősorban az alpesi hütték, egy hozzájuk kapcsolódó nyereményjáték és az egyre kedveltebb ínyenctúrák állnak.

Azt aktív pihenés a hegyekben ismét igen népszerű lett. Alsó-Ausztria ebből a szempontból gazdag kínálattal rendelkezik. A tartomány hegyi világát kiváló infrastruktúra jellemzi, a túrázókat magas színvonalú, hangulatos hütték várják. Szám szerint 121 turistaház kínálja Alsó-Ausztria hegyvidékein azt a bizonyos, sehol máshol nem tapasztalható alpesi vendégszeretetet. A vendégszeretet mellett kiváló minőségű, regionális ételeket, jól kitáblázott túraútvonalakat és helyenként kényelmes szállásokat is találhatnak azok a látogatók, akik a friss levegőt, az alpesi kilátásokat és a mozgást kedvelik. 

Irány a hütte!

Annak érdekében, hogy minél több minősített hüttét látogathassanak meg a turisták, a helyi Alpenverein és a turisztikai szervezetek képviselői összeálltak, és életre hívták a „Hütték minőségi offenzívája” elnevezésű programot. Ennek célja, hogy minél több turistaház legyen elérhető virtuálisan az interneten, és jól kitáblázott utakon gyalogosan is az Alpokban. A programban résztvevő 20 hüttéből 13 már teljesítette a megfogalmazott kritériumokat, mint pl. a regionális konyha és a különleges vendégszeretet, amelyeket pár évente ellenőriznek is.

WRA_VERANSTALTUNGEN_SchwaigenReigen(c)WA-MichaelReidinger
Schwaigen Reigen - Wiener Alpen/Michael Reidlinger

De a legjobban azok járnak, akik nemcsak a monitor előtt ülve látogatják ezeket a helyeket, hanem személyesen is meggyőződnek a hütték minőségéről. Idén egy nyereményjáték is várja a kirándulókat. Mindenki részt vehet benne, aki a lentebb felsorolt hütték közül háromban megfordul. Nem kell mást tenni, mint az első hüttében elkérni a direkt erre a célra készített nyereménylapot, és a kapcsolódó térképet. Minden hütte-látogatás után le kell pecsételtetni a nyerményszelvényt, és a harmadikban leadni azt. Többek közt olyan értékes nyereményeket sorsolnak ki, mint egy nyaralás a hegyekben, egy profi túrafelszerelés, Niederösterreich-kártya, Wirtshauskultur étterem utalvány, felvonójegyek, és természetesen éjszakázás valamelyik hüttében, vacsorával és reggelivel. Érdemes tehát a szerencsét próbára tenni!

A nyereményjátékban részt vevő hütték:

Mostviertel:

1. ÖTK Schutzhaus Hochkar (Göstling an der Ybbs)
1. Ybbstalerhütte (Göstling an der Ybbs)
2. Terzerhaus (Mitterbach am Erlaufsee)
3. s‘Balzplatzerl (Mitterbach am Erlaufsee)
4. Schutzhaus Vorderötscher (Mitterbach am Erlaufsee)
5. Naturparkzentrum Ötscher-Basis (Annaberg)
6. Anna-Alm (Annaberg)
7. Annaberger Haus (Annaberg)
8. Julius-Seitner-Hütte (Türnitz)
9. Schutzhaus Eibl Teichhütte (Türnitz)
10. Otto-Kandler-Haus am Hohenstein (Lilienfeld)
11. Traisnerhütte(Lilienfeld)

Bécsi Alpok:

12. Naturfreundehaus Knofeleben (Reichenau an der Rax)
13. Habsburghaus (Naßwald, Schwarzau im Gebirge)
14. Neue Seehütte (Reichenau an der Rax)
15. Ottohaus (Reichenau an der Rax)
16. Rax-Alm Berggasthof (Reichenau an der Rax)
17. Herrgottschnitzer-Franz-Kaupe-Hütte (St. Corona am Wechsel)
18. Wetterkoglerhaus (Neustift am Alpenwalde)

Bővebben a nyereményjátékról itt olvashat: http://www.also-ausztria.info/turistahaz-nyeremenyjatek

Habsburghaus_Rax@Niederösterreich-Werbung_Robert_Herbst
Habsburghaus auf der Rax - Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

Ínyenctúrák a hegyekben

Az autentikus hütték mellett a régió sokoldalúságát bizonyítja az „Ínyenctúrák Alsó-Ausztriában“ program népszerűsége is. Mindegyik ínyenctúra egy-egy régiót mutat be a maga gasztronómiai különlegességével és kulturális kínálatával. A középpontban egy adott térség három-négy napos, egyénre szabott megismerése áll, tippekkel a látnivalókról, aktuális rendezvényekről, szálláslehetőségekről, helyi termelőkről, heurigerekről úgy, hogy ezek kb. félórányi autózással elérhetőek legyenek egymástól. Tehát alkalmasak kör- és csillagtúrákra egyaránt.

Íme néhány kihagyhatatlan, igazán különleges program az alpesi Mostviertelben:

• a gyerekbarát faúsztató a Mendlingtalban, amely egy szurdokvölgyben vezet robajló patak kíséretében
• a Hochkaron található Skytour 360° kilátó
• az alpesi Lunzi- és az Erlaufsee krisztálytiszta vizű hegyi tavak
• az Ötschergräben szurdokai

várják a bakancsos, fürdőruhás turistákat. Ha valaki megéhezik, feltétlen meg kell kóstolni a helyi pisztrángot egy pofa Erzbräu sörrel vagy a most-tal azaz körteborföccsel.

Megújul a Rax felvonó

A Bécsi Alpok idei újdonságai közül a Rax felvonó felújítását érdemes megemlíteni. A Rax idén ünnepli 90. születésnapját és július 2-án indul ismét útjára, hogy a hüttéről-hüttére való túrázásnak semmi se álljon az útjában.

BergSo_Rax
Rax - (c) Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst
 

Alpesi bobozás St. Coronán

St. Corona am Wechsel a családoknak kínál nyári kalandokat. A felnőttek és gyermekek nem csupán a „Corona Coaster” új nyári bobpályán élvezhetik a sebességet, hanem az új kalandparkban ügyeskedni lehet, és a hangyaösvényen a szorgalmas hangyáknak a nyomába eredni.

Rendezvények különleges kulisszák előtt

A Mostviertelben a kultúra kedvelői július 8. és 30. között Lunz am See-ben, a „wellenklaenge” zenei fesztiválon, a legkülönfélébb zenei programokat élvezhetik, a hegedűzenétől a hip-hopig, a gyerekeknek szóló zenetörténettől a népdaléneklésig a tavi színpad körül.

A Bécsi Alpokban augusztus 6-tól szeptember 17-ig zajlik a „Dialektschmeckt – am Berg” programsorozata, ahol a helyi zenétől a helyi konyha ínyencségeiig minden szerepel a kínálatban. A vendégek számára a különleges élmények egyik helyszíne a Naturfreundehaus Knofeleben modern hüttében lesz.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play