A KKM erre figyelmezteti az EB-re utazókat

2016. május 19.

print

A KKM erre figyelmezteti az EB-re utazókat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a franciaországi helyzetre figyelmezteti a hamarosan kezdődő Európa-bajnokságra utazókat.

Franciaországban szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú, a rendőrség, a csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén határozottan és szigorúan lépnek fel - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a hamarosan kezdődő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra utazóknak szánt figyelmeztetésében.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett tájékoztatásban azt írták: mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák átvizsgálása és detektoros átvilágítás után lehet majd belépni.

A szurkolói zónák általában déltől éjfélig lesznek nyitva, utána a területet el kell hagyni. A parkokban, Marseille-ben a strandokon, valamint Bordeaux-ban a Garonne-parti sétányon tilos kempingezni, piknikezni, nem javasolt autóban éjszakázni sem. Lakóautóval csak a kijelölt kempingezőhelyeken lehet az éjszakát eltölteni, a városi parkolókban nem. A rendőrség nem tolerálja a tilosban parkolást.

A gépkocsival érkezőknek javasolják, hogy a nagy közlekedési csomópontoknál parkoljanak le és onnan a tömegközlekedési lehetőségeket vegyék igénybe. A mérkőzések napján a járatokat sűrítik, több helyről közvetlen járatot indítanak a stadionhoz. Erre az időszakra kedvezményes napi jegyet lehet vásárolni. Több nagy parkolótól is közvetlen buszjáratokat indítanak a stadionhoz.

Bordeaux-ban a pályaudvart átépítik, a teljes csarnok fel van állványozva, emiatt a peronok lényegesen szűkebbek, ami növeli a balesetveszélyt. A szurkolóknak az EURO2016 táblát követve mielőbb el kell hagyniuk a pályaudvar területét. A gyalogosövezetekben a villamosvágány nincs fizikai akadállyal elválasztva a sétányoktól, csak útburkolati jelek jelzik a villamossíneket, és közlekedési lámpák figyelmeztetnek a villamos közeledtére.

A konzuli szolgálat honlapján emellett tájékoztatnak a franciaországi vonatközlekedésről, az egészségügyi ellátásról, továbbá arról, hogy milyen szabályok érvényesek közterületen és mit nem lehet bevinni a stadionokba.

Emellett ismét azt kérik a labdarúgó Európa-bajnokságra utazó magyar állampolgároktól, hogy a hatékonyabb konzuli védelem érdekében regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Azt is megerősítik, hogy a magyar válogatott Eb-szereplése alatt ideiglenes ügynökség jelleggel helyszíni és mobil (mikrobuszos) konzuli jelenlétet biztosítanak, és közlik az ezzel kapcsolatos elérhetőségeket.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play