Álomszép túraútvonalak Karintiában

2016. augusztus 26.

print Hetedhétország.hu

Álomszép túraútvonalak Karintiában

Karintia és az Alpok napos déli lankái a turistákat minden magassági szinten álomútvonalakkal kényezteti: lélegzetelállító panoráma, mindentudó macskagyökér, héttörzsű lucfenyő, kövületek és gránitkövek esnek útba a több száz kilométernyi túrautakon.

Az Alpok–Adria túraút

Aki a túrázás során valami különlegeset keres, annak az Alpok–Adria túraút igen jó választás. A 43 szakaszból álló Alpok–Adria túraút 750 km hosszan vezet a karintiai Großglocknertől Szlovénián át egészen Trieszt közelébe, a tengerpartig. A 43 szakasz egyenként körülbelül 20 km hosszú. Az egyénileg megtett távot mindenki maga határozza meg, mivel a szakaszokat egyesével vagy változatosan kombinálva is lehet teljesíteni.

Az út Heiligenblutból indul, és Großkirchheimen keresztül Gmündbe, a művészek városába vezet. A lenyűgöző Millstatti-Alpokon és a Bad Kleinkirchheim nevű fürdőhelyen áthaladva túránk Arriachba, Karintia földrajzi középpontjába, majd a Gerlitzen-Alpokon át a Wörthi-tó partján fekvő Veldenbe és a Faaki-tó közelében található Baumgartenhöhére vezet tovább.

 


Heiligenblut

 

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszaiban Kransjka Gorán, a sí világkupa helyszínén haladunk keresztül a türkizzöld Soča mentén, a Triglav Nemzeti Parkon át a titokzatos Júlia-Alpok közepén, Goriška Brda szőlővidékére és a világhírű lipicai ménes- és lovassportközpontba. Collióban, a borparadicsomban átlépjük az olasz határt és nyugat felé haladva Cividale del Friuli hagyományokban gazdag városába érünk. A következő célpont a Karszt-fennsík zord vidéke. Duinóban érjük el a tengert. És innen csak néhány kilométerre fekszik az idilli kis kikötővároska, Muggia.

 


Muggia


Lélegzetelállító panoráma

Karintia napos szegletében a déli Alpok panorámás útja Rosental, a dél-karintiai Klopeiner See és Lavanttal régióin át halad. Mintegy 200 kilométeren keresztül, 17 napi túraszakaszban fedezhetik fel a természet rajongói a Karavankák hegyeit és a karintiai-szlovéniai határrégió fantasztikus panorámáját.

 


Wörthi-tó

Szintén a Karavankákra kínál gyönyörű kilátást az 55 kilométeres körtúra a Wörthi-tó körül. Az élménytúra kabalája a wörthi-tavi manó, aki a monda szerint a tó keletkezéséért is felelős volt. A körtúra négy tematikus szakaszra oszlik: tűz, föld, víz és levegő. Információs táblák tájékoztatnak a régióról és történelméről, a növény- és állatvilágról, mondákról és mítoszokról.

Oberdrautal élménypark

A Kreuzeck hegyen vezető magaslati túraútvonalon, az Oberdrautal élményparkban a túrázók belefeledkezhetnek a Kreuzeck-hegycsoport csúcsainak csendes világába. Az Ederplan csúcsáról nem kevesebb, mint 30 háromezer méteres hegy és 66 templom látható.

 


"Kostalweg" a Gerlitzenen


Az élménytúrázóknak különösen ajánlott a Gerlitzenen található „Kostaleweg“ a villachi régióban. Itt a körben vezető túraúton három különböző menedékház várja a vendégeket, amelyek kulináris kóstolóikkal igazán élményteli pihenőkre hívogatnak.

A bad kleinkirchheimi nock/art művészeti túraprojekt

A 2013-ban Bad Kleinkirchheimben indult nock/art művészeti projekt a kortárs művészetre, valamint annak a természettel, a benne élő emberekkel és a túrázókkal való találkozására épül. Nyitányát Hamish Fulton „1. Public Art Walk”-ja jelentette, 2014-ben pedig az AO& művészcsoport a „Hotel Konkurrenz” és Michael Strasser az „ENDE NEU“ révén két egyedülálló projektet valósított meg a Nockberge élménytérségben.

Az új túraútvonal-infrastruktúra képezi a nock/art projekt második pillérét. Ennek során hat változatos túraútvonalat hoztak létre, ezek közül néhány utal Bad Kleinkirchheim és Nockberge hagyományos tájképének különlegességeire.

 


Kövületek és gránátkövek nyomában

A Nassfeld – Pressegger See / Lesachtal / Weissensee régióban vezető karni magaslati túraút 155 km-t fog át Karintia és Olaszország határa mentén haladva. A túrázók itt felfedezhetik a Föld 500 millió éves történetét, és némi szerencsével akár jó állapotban fennmaradt kövületekre is bukkanhatnak.

Gránátkövek és egyéb kincseket, például a héttörzsű lucfenyő – a „szent fa” – mellett a Millstatti-tó partján találjuk a „Lochvisierstein Menhir” nevű lyukas kilátókövet is. A Millstatti-tó kaptatója 200 kilométeren vezet el a tó körüli misztikus helyekhez. Kiváló minőségéért és élményvilágáért ez az út 2014 januárjában megkapta az Osztrák Minőségi Túrapecsétet. Két másik többnapos osztrák túraútvonal mellett harmadikként, Karintiában pedig egyedüli távtúra-útvonalaként dicsekedhet ezzel az áhított kitüntetéssel.

 


Csúcshódítás, éjszakai túrázás és trekking a nemzeti parkban

Különösen kedvelt a túrázók körében a Hohe Tauern Nemzeti Park, Ausztria első nemzeti parkja. A tauerni magaslati túraút az Alpok fő vonulata mentén vezet felfelé a háromezer méteres csúcsok világába. A nemzeti parkban található trekking-útvonalak egyik klasszikusa a Hochalmrunde, a hochalmi túrakörút. A csúcsok meghódítása mellett a Hohe Tauern vezetett éjszakai túrákra is csábít a Grottensteinschluchtban, gleccsertrekkingre hív a Pasterzén és bányalátogatással egybekötött trekking-túrára csalogat a zirknitztali aranybányákba.

A mindentudó havasi macskagyökér

A Nock-hegység bioszféra-parkjában az illatozó cirbolyafenyők mellett a természet egy másik kincse is felfedezésre vár. Kiváló túraösvényeken haladva bukkanhatunk a havasi macskagyökér nyomára. Az alpesi macskagyökérfaj értékes és keresett hatóanyagainak köszönheti, hogy gyógy- és aromanövénnyé lépett elő. Ez a nem feltűnő növény különösen intenzíven illatozik júliusban és augusztusban. Egy hosszabb túrázás az illatos Nockberge lankáin egyszerre élénkítő és megnyugtató hatású. Tizenegy régről megmaradt menedékházban fateknők várják a betérőket havasi macskagyökeres lábfürdőre.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play