Már 65 millióan voltak Ausztria legmagasabb hegyén

2016. október 8.

print Hetedhétország.hu

Már 65 millióan voltak Ausztria legmagasabb hegyén

Augusztus 9-én üdvözölték a 65 milliomodik látogatót az Großglockner alpesi út 1935-ös megnyitása óta.Augusztus 9-én üdvözölték a 65 milliomodik látogatót az Großglockner alpesi út 1935-ös megnyitása óta. A német családot a Ferleiteni kasszánál érte a meglepetés.

 


Az 1930-1935 között épült út a karintiai Heiligenblutot és a Salzburg tartományi Bruckot köti össze.

 


Foto: Franz Neumayr
Copyright: grossglockner.at

 

48,3 km hosszú, 36 kanyart építettek bele, legnagyobb emelkedési szöge 12 százalékos. Az 1935. augusztus 3-án megnyitott út végén található, 2369 m magasban a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kilátó, ahonnan lenyűgöző a panoráma a környező hegyekre és Ausztria leghosszabb gleccser nyelvére.

 


Copyright: grossglockner.at


Foto: Großglockner Hochalpenstraßen AG
Copyright: grossglockner.at

 

Az út hamar népszerű lett. Felavatásakor még évi 120 ezer látogatóra számítottak, de a forgalom minden harmadik évben megduplázódott. Ma évente több mint 1 millió autós keresi fel, így Ausztria egyik leglátogatottabb turista célpontja. A Hohe Tauern Nemzeti Parkon keresztül, 2500 m magasban kanyargó út a 30 hófedett 3 ezreshegyek panorámája miatt az élményautózás színtere.

 


Foto: Neumayr/MMV
Copyright: grossglockner.at

 

A legtöbb látogató Németországból érkezik, második helyen az osztrákok állnak, őket követik a hollandok. Az utóbbi években egyre több látogató érkezik Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból.

 


Großglockner Hochalpenstraße
Foto: Wöckinger
Copyright: grossglockner.at

 

Az utat tavaly júliusban műemlékvédelem alá helyezték, ez az első lépés ahhoz, hogy a Großglockner Hochalpenstraße a Világörökség részévé váljon.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play