Jövőre Mária Teréziát ünneplik Bécsben

2016. október 24.

print

Jövőre Mária Teréziát ünneplik Bécsben

Jövő tavasszal két-két bécsi és alsó-ausztriai kiállítással emlékeznek Mária Terézia születésének 300. évfordulójára Ausztriában.Jövő tavasszal két-két bécsi és alsó-ausztriai kiállítással emlékeznek Mária Terézia születésének 300. évfordulójára Ausztriában.

 


Mária Terézia 1717. május 13-án született, az évforduló alkalmából Mária Terézia mint stratéga, mint anya és mint uralkodó címmel rendeznek programsorozatot március 15. és november 29. között.

 


(c) Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. Foto: Bauer Kornelia


A rendezvények helyszínei között szerepel az osztrák-szlovák határ közelében fekvő, Mária Terézia által kedvelt két kastély, az alsó-ausztriai Schloss Hof, amelyben özvegyi lakosztályát rendezte be, és a Schloss Niederweiden, ahol vadászatokat és ünnepségeket tartottak. Bécsben két múzeumban látható az emlékévhez kapcsolódó tárlat: a schönbrunni kastélyban lévő Wagenburg gyűjteményben, amely a császárkori közlekedési eszközöket vonultatja fel és az elmúlt háromszáz év bútorgyűjteményét kiállító Hofmobiliendepot múzeumban.

 


(c) ÖNB/A. E. Koller für SKB Fotó: Alexander Eugen Koller


A Wagenburgban a császárné uralkodásának mindennapjait, a látványos udvari ünnepségeket idézik fel, valamint Mária Terézia nőiességének és az uralkodó hatalom férfias jellegének kettősségét szemléltetik. A hintók és járművek mellett a kiállítás egyik fő különlegessége az az 1200 drágakőből és 1500 gyémántból álló csokor, amelyet 1760-ban készített Mária Terézia számára egy ékszerész.

A Hofmobiliendepotban Mária Terézia családját, I. Ferenc német-római császárral való házasságát és későbbi özvegységét mutatják be.

A Schloff Hofban Mária Terézia külpolitikáját állítják a középpontba Szövetségesek és ellenségeskedések címmel. A Schloss Niederweidenben pedig belpolitikáját, az általa végrehajtott reformokat mutatják be.

 


Mária Terézia politikailag igen ambivalens személyiség volt, hiszen háborúk, szenvedés, reformok és az állam jövőbemutató modernizálása egyaránt jellemezte regnálásának idejét - derül ki Karl Vocelka egyetemi tanárnak, a két bécsi kiállítás kurátorának ismertetőjéből, amelyben felidézi azt is, hogy Mária Terézia bevezette a tankötelezettséget, megreformálta az állami berendezkedést, az egyetemeket és a katonaságot is.

A kiállításokról a www.mariatheresia2017.at oldalon olvasható bővebb információ.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play