„Bortavasz“- ínyenctúrák, fesztiválok, kiállítások Alsó-Ausztriában

2017. március 23.

print Niederösterreich-Werbung GmbH

„Bortavasz“- ínyenctúrák, fesztiválok, kiállítások Alsó-Ausztriában

A tavasz beköszöntével áprilistól júniusig, azaz három hónapon keresztül számos hangulatos rendezvényt, kóstolót tartanak a tartományban. A főszerepben az új borok és a gasztronómia, akárcsak a tavaszi ínyenctúrákon. Az idei tartományi kiállítás az igazságszolgáltatás történetébe nyújt betekintést, de izgalmas tematikus kulturális rendezvények is várják az érdeklődőket. Mindenki talál kedvére való programot. Íme, egy kis ízelítő a kínálatból.

 

A Bécsi Erdő termálrégiójában a „Bortavasz” elnevezésű rendezvénysorozat számos lehetőséget nyújt a borvidékkel, ill. a régióval való megismerkedésre. Badenből például kerékpárral is könnyedén el lehet jutni olyan látnivalókhoz, mint a laxenburgi kastély vagy a heiligenkreuzi apátság. Mindeközben olyan bortermelő településeken lehet megállni, mint Gumoldskirchen vagy Pfaffstätten, ahol kikerülhetetlenek a heurigerek, a hagyományos borozók. Tippünk a Freigut Thallern borászat (étterem-szálloda) Gumpoldskirchennél, amely már 1141 óta a heiligenkreuzi apátságnak is készíti a borait, mint például az Ausztriában is ritkaságnak számító zirfandlit vagy rotgipflert.

A kirándulást érdemes a „Bortavasz” egyik rendezvényével összekötni. Pl. a „Bor a Parkban” május 27-én, amelynek a Baden bei Wien központi parkja ad otthont. Az eseményen kb. 60 borász mutatja be termékeit, majd a nap a Casino teraszán végződik.

Az április Alsó-Ausztriában általában a sárgabarack virágzással kezdődik Wachauban, és a körtevirágzással ér véget a Mostviertelben, ahol a körtéből készített borra méltán büszkék a helyiek. A két virágzás között pedig sokféle gasztronómiai rendezvény várja az ínyencségek kedvelőit. Ilyenkor már nyitnak a pincék is, az új évjáratot különböző bortúrákon lehet megkóstolni Weinviertelben, Traisentalban vagy Wachauban. A látványos barackvirágzás mellett a Wachau GOURMET fesztiválon a finom borok mellé exkluzív menüket lehet kóstolni.

Az idei tartományi kiállítás központi helyszíne a Pöggstall-i kastély, illetve a Waldviertel régió déli tájegysége. A „Minden joggal” elnevezésű kiállítás április 1. és november 12. között látogatható, a jog témakörére épül, az emberi együttélés világába nyújt betekintést, és abba, hogy milyen irányban haladunk közösen, hogyan alakítjuk világunkat kicsiben és nagyban. A kiállítás a tárlatvezetések mellett audio guide készülékkel is megtekinthető magyar, angol, cseh és szlovák nyelven. A Waldviertel déli része kevésbé ismert, pedig az itt található változatos tájon áthaladó túra-utak és a mákból vagy sárgaszilvából készült kulináris különlegességek felejthetetlen élményt nyújtanak.

Az alsó-ausztriai múzeumok is változatos programmal készülnek: a kőkorszaktól Mária Teréziáig igazi időutazásban részesülnek a látogatók. A Bad Deutsch-Altenburgban található Carnuntum múzeumban látható egyedi kiállítás a cézárok hadseregét mutatja be, a mistelbachi MAMUZ múzeum pedig az új kőkorszaki Stonhenge-et, és a „News from the Past” elnevezésű tárlat a régió 350 év régészeti ásatásainak legérdekesebb leleteit. A Schloss Hof és Niederweiden kastélyban Mária Terézia császárnő politikusi és reformeri tevékenységéről lehet megtudni sok érdekességet. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play