Az idei Off Biennálé gyerekköztársaságot idéz fel

2017. szeptember 24.

print MTI

Az idei Off Biennálé gyerekköztársaságot idéz fel

Mintegy 120 hazai és külföldi művész részvételével csaknem 50 helyszínen zajlik a 2. OFF-Biennále Budapest programja szeptember 29. és november 5. között.





A második OFF-Biennále kerettémáját Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekköztársasága, Gaudiopolis adja. A lelkész a második világháborút követően árvaházat alapított Budapesten, ahol vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül több száz gyerek élt. Ebben a mikrokozmoszban a bátorság, az egymás iránti bizalom, a kreativitás, a nagylelkűség, a felelősségvállalás és a törődés voltak az alapértékek. Ezek az örökérvényű értékek inspirálták az OFF-Biennále projektjei is Gaudiopolis 2017 - Az öröm városa címmel. 

A hamarosan megnyíló új kulturális színtéren, a Három Holló Kávéházban látható a Játékok Népe című kiállítás. A tárlat a játékot mint alternatív építkezési módot vizsgálja, melynek segítségével másként tekinthetünk a szabályokra, újrarendezhetjük tapasztalatainkat a világról. Erre fókuszál Kokesch Ádám installációja, amely szabadon variálható modulokból épül fel és azt mutatja be, hogyan alkotható meg egy új világ olyan elemekből, amelyek már önmagukban nem annyira működnek.

A Valahol Európában című kiállítást a Centrális Galériában, ahol az egykori gyermekköztársaság története elevenedik meg, korabeli dokumentumokon és kortárs műveken keresztül bemutatva a gyermekköztársaság és a felnőttek köztársaságának mindennapjait. A Patyolat galériában látható Vakáció című tárlat kizárólag fiatal, pályakezdő művészek hoztak létre. A kiállítás az önazonosság, a művészetben rejlő öröm, az összetartozás és a szabad gondolkodás szerepét hangsúlyozza a társadalmi-politikai problémákkal szembeni ellenállásban.

A Vitrin Galériában látható a Slavs and Tatars művészcsoport installációja Gazemberek testvérisége címmel. A savanyúságlébárt ábrázoló installáció a "savanyúságot" mint a kelet-európai országok fontos kulturális elemét vizsgálja.

KissPál Szabolcs összetett doku-fikciós projektje a mindenkori politikai ideológia természetével foglalkozik. A Politikatörténeti Intézetben látható A műhegyektől a politikai vallásig című projekt arra keresi a választ, hogy a jelenkori magyar állam nemzetfogalmának milyen történeti előzményei vannak. 

Repülő kajak címmel az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetében látható az a projekt, amely a tudomány és a művészet érintkezési pontjait vizsgálja. 

Az eseménysorozat keretében a közönség láthat majd programokat a svábhegyi csillagvizsgálóban, a köztereken vagy régi gyárépületekben is, emellett az OFF-Biennále programjaival Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsett is találkozhatnak majd az érdeklődők.

A közreműködő művészek között számos ismert külföldi alkotó található, például Marvin Gaye Chetwynd, Seven John, Eva Kotátková, a Slavs and Tatars csoport, Andreas Fogarasi, Manuel Pelmus, de olyan ismert hazai művészek is, mint Gróf Ferenc, Ember Sári, a Kis Varsó csoport, Tót Endre, El-Hassan Róza, Kaszás Tamás.

 

Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra, és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein, nem pályáztak állami támogatásra. Az eseménysorozat önszerveződő módon, döntően önkéntes munkában jön létre. 

Még több info: itt





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play