Párizsban és Marrákesben is Yves Saint Laurent-múzeum nyílik

2017. október 10.

print MTI

Párizsban és Marrákesben is Yves Saint Laurent-múzeum nyílik

Két Yves Saint Laurent francia divattervező emlékének szentelt múzeum nyílik októberben, előbb Párizsban, majd október 19-én a marokkói Marrákesben, ahol a legendás divatház belső világát és a kreátor alkotási folyamatát ismerhetik meg a látogatók.

"Egész életemet Yves Saint Laurent életműve felépítésének szenteltem, és azt szeretném, hogy továbbéljen" - mondta a 86 éves korában szeptemberben elhunyt mecénás, Pierre Berger, Yves Saint Laurent egykori társa, a múzeumok alapítója.

A párizsi múzeumot a történelmi divatház korábbi, Avenue Marceau-n lévő székhelyén hozták létre, amely 1974 és 2002 között adott otthont a 2008-ban elhunyt Yves Saint Laurent kreációinak, és ahol 2004 óta a mintegy 35 ezer tárgyat és 7 ezer divatkreációt kezelő Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány működik. 

A mintegy 450 négyzetméternyi alapterületén 50 modellt mutatnak be kiegészítők és vázlatok kíséretében, de Saint Laurent személyes tárgyait, a szemüvegét, híres fehér ingét egy széktámlán vagy Muzsik kutyájának tálkáját az ágy lábánál, valamint fotókat és videókat is láthatnak a látogatók, akik megtekinthetik a néhai francia divattervező egykori szalonjait és stúdióját is. 

Marrákes városában, amelyet a divatdiktátor az 1960-as években fedezett fel magának és rendszeres pihenőhelyévé vált, október 19-én nyílik meg a párizsinál jóval nagyobb emlékmúzeum az Yves Saint Laurent utcában, a Majorelle villa közelében, ahol Yves Saint Laurent és Pierre Berger éltek együtt. 

A Majorelle kertet 1980-ban vásárolta meg a divattervező és Pierre Bergé, és felújítva, létrehozva a berber kultúra múzeumát Marokkó egyik legtöbb látogatót vonzó nevezetességévé tette. Évente mintegy hétszázezren keresik fel.

A négyezer négyzetméteres új múzeum kulturális központként fog működni állandó kiállítással, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel. 

Yves Saint Laurent a nemek egyenlőségét hirdette, forradalmasította a nők megjelenését, ahogy Pierre Bergé mondta: Coco Chanel felszabadította a nőket, Saint Laurent hatalmat adott nekik, és felszabadította a divatot. 

Az állandó kiállítás több termében a divatdiktátort ihlető forrásokkal ismerkedhet meg a látogató. A képzeletbeli utazáson egy 1967-ben készült afrikai ruha például totemként jelenik meg kúpalakú mellrésszel, amely Jean-Paul Gaultier későbbi fűzőit is megihlette. 

Yves Saint Laurent munkássága a divat történelmét öleli fel az antik ruháktól kezdve a középkori hosszú bársonyruhákon át az 1940-es évek fazonjáig, miközben olyan festők alkotásai is megihlették, mint Picasso, Matisse, Van Gogh vagy Mondrian.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play